Wie denkt dat hij EPO heeft genomen, loopt sneller

Lopers die een placebo voor EPO toegediend krijgen, lopen ongeveer 10 seconden sneller op een wedstrijd van 3 km. Dat blijkt uit een Schots onderzoek dat gepubliceerd wordt in Medicine & Science in Sports & Exercise.

Schotse onderzoekers verzamelden 15 recreatieve lopers met een PR van ongeveer 39’15” op de 10 km. In een paar weken tijd legden de mannen een reeks wedstrijdjes over 3 km af op een piste van 200 meter. Gedurende één week moesten de proefkonijnen zichzelf injecteren met een substantie waarin kleine hoeveelheden van het prestatiebevorderend middel EPO zat. Dat dachten ze althans, in feite bleek het immers om een placebo te gaan.

In de wedstrijd op het einde van de ‘EPO-week’ liepen de mannen gemiddeld 9,73 seconden sneller dan de andere weken. “Deze verbetering van 1,2% is statistisch significant, fysiologisch relevant en van belang in een competitieve sportsetting. Zo bedroeg het verschil tussen de gouden medaille en de vierde plaats op de Olympische Spelen van 2012 telkens minder dan 1% op de loopnummers van 1.500 tot 10.000 meter, bij zowel mannen als vrouwen”, zeggen de onderzoekers.

Volgens de wetenschappers werd vooral een snellere tijd opgetekend bij de atleten die op voorhand al een boost verwachtten van het nemen van EPO. “Het is een vorm van self-fulfilling prophecy. Als je jezelf voorhoudt dat een wekelijkse heuveltraining of dagelijkse looptraining je veel sneller zal maken, dan zal dat zorgen voor meer motivatie en vertrouwen, en daardoor ook leiden tot betere resultaten.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?