Wetenschappers creëren meest waterafstotende oppervlak ooit

Onderzoekers van de Aalto-universiteit in het Finse Espoo en van de universiteit van Jyväskylä hebben het meest waterafstotende oppervlak ooit gecreëerd. Dit opent de deur voor allerhande revolutionaire toepassingen, ook voor de loopsport ...

In regenachtig en koud herfstweer gaan lopen is niet altijd een pretje. Zeker niet als je niet over waterdichte schoenen of een waterdichte jas beschikt. Er is absoluut zeer goed waterbestendig en waterdicht loopmateriaal op de markt, maar het kan natuurlijk altijd nog beter.

De ontdekking/uitvinding van de Finse wetenschappers, die deze week gepubliceerd werd in Nature Chemistry, kan een gamechanger zijn. De Finnen hebben via een speciaal daartoe ontworpen reactor een nieuw mechanisme ontwikkeld om waterdruppels van oppervlakken te laten glijden.

‘Simpel’ uitgelegd: de onderzoekers hebben vloeistofachtige lagen moleculen, zogenaamde SAM’s (self-assembled monolayers), bovenop een oppervlak geplaatst waardoor dat oppevlak een vloeistofachtige kwaliteit krijgt die werkt als een smeermiddellaag tussen de waterdruppels en het oppervlak zelf.

Dit nieuwe Finse procédé opent de deur naar talloze nieuwe industriële toepassingen op het vlak van leidingen, ontdooien, anticondens, … alles wat met waterbestendigheid en -dichtheid te maken heeft. We kijken nu al uit naar de eerst toepassing in de loopsport!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?