Werkt intermittent fasting echt?

Een dieet waarbij je slechts tijdens een beperkte tijdspanne eet. Dat is intermittent fasting of periodiek vasten. Het is al jarenlang erg populair bij mensen die willen afvallen. Maar werkt het ook? Een Nederlands-Deense studie zocht het uit.

Wetenschappers van de Nederlandse Wageningen Universiteit en de Zuid-Deense Universiteit in Odense zijn de bestaande wetenschappelijke literatuur omtrent intermittent fasting ingedoken.

Sander Kersten, voedingswetenschapper aan de Universiteit van Wageningen en één van de auteurs van de literatuurstudie omtrent het populaire dieet, lichtte maandag in het Radio 1-programma Nieuwe Feiten zijn bevindingen toe.

Mensen die aan intermittent fasting doen kiezen vaak voor de 16-8-formule: 16 uren vasten en een periode van 8 uren waarin gegeten mag worden. Bijvoorbeeld enkel tussen 12u en 20u.

“En als je niet eet, dan val je af”, aldus Kersten. “Het punt is vooral dat je er in een kortere tijd niet in slaagt om pakweg 2500 kilocalorieën naar binnen te werken. Vanwege die kortere duur gaan mensen minder eten. En omdat ze minder eten, vallen ze af.”

Is intermittent fasting gezond? “Als mensen met overgewicht afvallen, dan is dat een gunstige ontwikkeling. Maar als je hier niet van afvalt, en dus 2500 calorieën binnen een korte tijd eet, dan zal je er geen gezondheidseffecten van ervaren.”

En is intermittent fasting ook nog gezond als je intensief sport? “Je moet je afvragen wat dan de juiste timing is om te eten als je flink aan het sporten bent. Maar om te zeggen dat het daardoor ongezond wordt, dat gaat te ver.”

Zoals bij elk dieet zit de moeilijkheid in het volhouden van het dieet. “Het op lange termijn deel laten uitmaken van je leven, dat is iets waar veel mensen met moeite in slagen. Het cliché zegt ‘het beste dieet is het dieet dat je kan volhouden’. Dat zegt eigenlijk alles”, zegt Kersten.

Intermittent fasting kàn dus een goed dieet voor jou zijn. “Er worden allerlei zaken aan vasten gekoppeld, maar het komt altijd neer op waar we mee begonnen: komen er minder calorieën het lichaam binnen? En dat bepaalt of je nu wel of niet afvalt”, besluit Kersten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?