Wereldrecordpoging marathon mislukt

Hebben we zondagmiddag een nieuwe wereldrecordhouder op de marathon? Ja, als het van Wilson Kipsang afhangt.

Wilson Kipsang liet op de persconferentie voor aanvang van de marathon van Tokio weten dat hij een tijd van 2:02:50 vooropstelt. Dat is zeven seconden sneller dan het huidige wereldrecord van zijn Keniaanse landgenoot Dennis Kimetto (in 2014 gelopen in Berlijn). Kipsang was in het verleden al eens wereldrecordhouder, want een jaar voor de exploot van Kimetto had hij in Berlijn de snelste tijd op de tabellen gezet.

Nu probeert de Keniaan het dus in Tokio. De laatste keer dat er in de Japanse hoofdstad een wereldrecord op de marathon verbeterd werd, dateert ondertussen wel al van 1980, toen Joyce Smith dat voor elkaar kreeg bij de vrouwen. Bij de mannen moeten we zelfs terug naar 1960, toen Abebe Bikila het record op 2:15:16 zette.

UPDATE: Kipsang won de marathon van Tokio, maar bleef met 2:03:58 ruim een minuut boven de tijd van Kimetto. Kipsang voelde zich naar eigen zeggen zeer goed, maar de wind gooide roet in het eten. Bij de vrouwen won Sarah Chepchirchir. De Keniaanse klokte met 2:19:47 de snelste tijd ooit gelopen door een vrouw in Tokio.

Ongeveer een maand geleden probeerde Kenenisa Bekele het wereldrecord al scherper te stellen, maar hij gaf op tijdens zijn race in Dubai.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?