Wereldrecordhoudster die auto nam tijdens race verontschuldigt zich: “Ik ben een idioot”

Joasia Zakrzewski, de Schotse ultraloopster die begin deze week in het oog van een storm kwam omdat ze tijdens een ultraloop enkele kilometers in een auto had afgelegd, heeft in een interview met de BBC voor het eerst gereageerd op het opmerkelijke voorval. "Ik ben een idioot en wil mijn excuses aanbieden. Maar ik had geen slechte bedoelingen, het was miscommunicatie."

Zakrzewski kwam op 7 april als derde over de meet in de GB Ultras Manchester to Liverpool Ultra. Maar na afloop doken er geruchten op dat de 47-jarige Schotse valsgespeeld zou hebben. Uit gps-data zou blijken dat ze 4 km van het 80 km lange traject per wagen afgelegd zou hebben.

Begin deze week deelde de wedstrijdorganisatie mee dat Zakrzewski gediskwalificeerd wordt en uit de uitslag geschrapt wordt. In een interview met de BBC woensdag heeft Zakrzewski, die in februari tijdens de Taipei Ultramarathon in Taiwan met 411,5 km een nieuw wereldrecord in de 48 urenrace vestigde, tekst en uitleg gegeven over wat er op 7 april allemaal misgelopen is tussen Manchester en Liverpool.

Zakrzewski zegt dat ze halfweg de race last kreeg van haar been. De pijn werd zo erg dat ze een lift accepteerde van een vriend die langs het parcours stond. Ze reden 4 km tot het volgende checkpoint. Bij het controlepunt vertelde Zakrzewski de officials dat ze een stukje met de auto afgelegd had en dat ze de race zou verlaten, maar na peptalk van de officials – ‘you will hate yourself if you stop’ – stemde Zakrzewski ermee in om op een niet-competitieve manier door te gaan tot de finish.

“Ik had de trofee moeten teruggeven”

Zakrzewski kwam als derde over de meet en kreeg een trofee overhandigd. “Ik heb een enorme fout gemaakt door de trofee te accepteren en had hem moeten teruggeven. Maar ik was moe en had een jetlag en voelde me misselijk.” De Schotse ultraloopster was pas daags voor de wedstrijd in Engeland aangekomen vanuit Australië. “Ik had de trofee moeten teruggeven en geen foto’s moeten laten maken, maar ik voelde me niet goed en duizelig en dacht niet helder na.”

“Ik ben een idioot en wil mijn excuses aanbieden aan Mel”, aldus Zakrzewski. Mel is Mel Sykes, die als vierde over de meet kwam in Liverpool, maar die dus eigenlijk recht had op de trofee voor de derde plaats. “Ik had geen slechte bedoelingen, het was miscommunicatie. Ik zou nooit opzettelijk valsspelen. Mel kreeg niet de eer aan de finish en het spijt me echt dat ze die niet heeft gekregen.”

Levenslange schorsing?

Ook wedstrijdorganisator Wayne Drinkwater reageerde bij de BBC op het gebeuren en is duidelijk ‘not amused‘ met hoe het allemaal gelopen (en gereden) is: “Na het evenement heeft Joasia geen poging gedaan om ons op de hoogte te stellen van wat er was gebeurd en om ons de kans te geven de resultaten te corrigeren of de trofee voor de derde plaats terug te geven in de loop van de daaropvolgende zeven dagen.”

Intussen krijgt Zakrzewski het zwaar te verduren op social media. Aan de BBC zegt ze erg overstuur te zijn om te zien dat ‘haters’ oproepen om haar een levenslange schorsing op te leggen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?