Wereldrecordhouders marathon samen met vier andere atleten uitgeroepen tot World Athletes of the Year

Voor het eerst in 36 jaar zijn niet zoals gebruikelijk één man en één vrouw uitgeroepen tot World Athletes of the Year, maar liefst drie mannen en drie vrouwen. Daarbij ook de wereldrecordhouders op de marathon, Kelvin Kiptum en Tigist Assefa.

2023 was een fantastisch atletiekjaar met liefst 23 wereldrecords. Dat maakte het voor World Athletics bijzonder lastig om slechts één Atleet en één Atlete van het Jaar te kiezen. De Wereldatliekbond besliste dan maar om het format aan te passen en laureaten te kiezen in drie subcategorieën: loopnummers op de piste, kampnummers op de piste en loopnummers op de weg.

Op de weg zijn Kelvin Kiptum en Tigist Assefa uitgeroepen tot World Athletes of the Year. De 27-jarige Assefa verpulverde in september in Berlijn het wereldrecord op de marathon bij de vrouwen. 2:11.53 bedraagt het fabelachtige wereldrecord van de Ethiopische, die het oude wereldrecord met 2 minuten en 14 seconden scherper stelde. De 24-jarige Kiptum vlamde in oktober naar een nieuw wereldrecord bij de mannen. In Chicago deed de Keniaan met 2:00:35 34 seconden beter dan het oude WR van Eliud Kipchoge.

De andere World Athletes of the Year zijn Faith Kipyegon (lopen piste), Noah Lyles (lopen piste), Yulimar Rojas (kampnummers) en Mondo Duplantis (kampnummers).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?