Wereldrecordhouder Kiptum: “Ik wil mijn record breken op de NN Marathon Rotterdam in april!”

Kelvin Kiptum heeft de ambitie uitgesproken om op zondag 14 april 2024 tijdens de 43ste NN Marathon Rotterdam zijn eigen wereldrecord scherper te stellen. Over de mogelijkheid om als eerste atleet door de magische grens van twee uur te breken, wil de Keniaan nog niet praten, maar met een verbetering van zijn toptijd van 2.00.35 zou hij dicht in de buurt komen.

“Als mijn voorbereiding goed verloopt en de weersomstandigheden uitstekend zijn, wil ik mijn PR overtreffen. Ik weet dat ik daartoe in staat ben en ga er mijn uiterste best voor doen. There is no limit to human energy“, sprak Kiptum woensdag tijdens een persbijeenkomst in het Rotterdamse Hilton Hotel. “Daarna wil ik graag meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs en een medaille winnen, het liefst een gouden.”

In 2019 was Kiptum (23) al eens tempomaker in Rotterdam. “Het vlakke, snelle parcours en het enthousiasme van het publiek bevielen mij toen zo goed, dat ik meteen heb gezegd terug te willen komen. Aanvankelijk zou ik vorig jaar hier mijn debuut maken, maar op het laatste moment kreeg ik een blessure.”

Kiptum realiseerde in een periode van tien maanden drie verbluffende tijden. Om te beginnen won hij als snelste debutant ooit op 3 december 2022 in 2.01.53 tot zijn eigen verbazing de marathon van Valencia. “Ik had vooraf gerekend op een tijd van 2.04 of 2.05”, bekende hij bescheiden.

Dit jaar overtrof hij zichzelf op 23 april als beste atleet in Londen met een tijd van 2.01.25. En op 8 oktober won hij de marathon van Chicago in een wereldrecord van 2.00.35 – 34 seconden onder de toptijd die landgenoot Eliud Kipchoge vorig jaar in Berlijn liep.

Kiptum is de enige atleet die drie marathons binnen de 2.02.00 heeft afgelegd. In Rotterdam loopt hij zijn vierde race op de klassieke afstand van 42,195 kilometer. Als de onbetwiste favoriet kan hij zich kan scharen bij de drie atleten die eerder op de Coolsingel finishten in een wereldrecord: Carlos Lopes (2.07.12, 1985), Belayneh Densamo (2.06.50, 1988) en Tegla Loroupe (2.20.47, 1998). Slechts drie steden, Berlijn, Londen en Chicago, ‘leverden’ meer wereldrecords.

Meer info:
www.nnmarathonrotterdam.nl

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?