Wereldrecord op halve marathon sneuvelt in Lissabon

Jacob Kiplimo heeft het wereldrecord op de halve marathon verbroken. De Oegandees liep 21 km in een toptijd van 57:31, waarmee hij het vorige record met slechts één seconde verbetert.

Kiplimo vestigde zondag het nieuwe wereldrecord tijdens de EDP Lisbon Half Marathon. Kiplimo won de race met een ruime 2 minuten voorsprong en zette een eindtijd van 57:31 op de tabellen. Daarmee liep hij één seconde sneller dan het vorige wereldrecord, dat sinds 6 december 2020 op naam stond van de Keniaan Kibiwott Kandie.
Het 21-jarige talent is zeker geen onbekende. Vorig jaar kroonde Kiplimo zich al tot wereldkampioen op de halve marathon en op de voorbije Olympische Spelen veroverde hij het brons op de 10.000 meter.

Op zondag liet hij de overige deelnemers al snel achter, en klokte hij na 5 km 13:40. Na amper 10 km had Kiplimo al een voorsprong van 1 minuut bijeen gesprokkeld. Hij wist zijn tempo netjes aan te houden en om zo 15 km in 40:27 te voltooien, de snelste tijd die ooit gemeten is op die afstand.

Het leek er zelfs eventjes op dat hij de eerste persoon zou worden die onder de 57 minuten zou duiken op de halve marathonafstand, maar omdat hij geen steun had van andere deelnemers, slaagde hij er niet in het hoge tempo aan te houden. Wel, slaagde hij erin om het wereldrecord scherper te stellen, waardoor de wereldkampioen zich nu ook wereldrecordhouder op de halve marathon mag noemen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?