Welke training verbrandt de meeste calorieën in 1 uur?

Lopen scoort traditioneel hoog in de top 10 van 'sporten die de meeste calorieën verbranden'. Maar hoeveel je er precies mee verbrandt, daarover lopen de meningen uiteen. Onze vrouw trok een activity tracker om haar pols en ontdekte welke trainingsvorm het hoogste energieverbruik oplevert.

Iedereen heeft zo zijn redenen om te lopen: als training voor een bepaalde wedstrijd, om fitter te worden, omdat het leuk is, of om te vermageren. Lopers die dat laatste willen, besteden tijdens hun looptochten ongetwijfeld extra aandacht aan hun energieverbruik. Ik loop niet per se om gewicht te verliezen, maar ben wel benieuwd hoeveel calorieën – of eigenlijk kilocalorieën – bij verschillende trainingsvormen eraf vliegen. Daarom doe ik drie tests van een uur om te kijken welke training de meeste calorieën verbrandt: een duurloop, een intervaltraining of een coretraining? Mijn gps-horloge, de TomTom Runner 2, houdt nauwkeurig het aantal verbrande kilocalorieën bij.

Test 1: duurloop

Verbrande kcal/uur: 642 kcal
Gemiddelde hartslag: 154 bpm

De eerste trainingsvorm die ik aan de test onderwerp, is een duurloop. Lang en traag, dat zijn de sleutelwoorden. ‘Lang’ is in dit geval relatief, want voor een duurloop van een uur trekken sommige lopers hun schoenen niet eens aan. Ik vind het alleszins zalig, een uurtje hobbelen zonder nadenken en honderduit met mijn loopmaatje babbelen. Het enige wat ik moet doen, is af en toe een blik op mijn sporthorloge werpen om te kijken of mijn hartslag ongeveer rond de 150 bpm blijft hangen, mijn long slow distance-zone. Voor de rest staat de genietmodus volledig aan.

De minuten tikken snel weg en na exact één uur duw ik op ‘stop’. Ik vind het zelfs jammer dat de training erop zit, want ik heb het gevoel dat ik nog uren kan doorgaan. Met de nochtans lage intensiteit van de training verbrandde ik volgens mijn horloge toch 642 kcal. Niet slecht voor een uurtje vogeltjes kijken. En zo heb ik meteen een benchmark voor de volgende twee trainingen.

Onze journaliste testte ook nog een interval- en krachttraining. Ze gaf bovendien aan hoe je zelf kan berekenen hoeveel calorieën je verbrandt. Je leest het volledige artikel in ons septembernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?