Hoe je als loper je huid tegen de zon kan beschermen

Als lopers spenderen we heel wat tijd buiten, dus is het geen overbodige luxe om onze huid tegen de zon te beschermen. Het kan niet enkel zonnebrand vermijden, maar ook het risico op vroegtijdige huidveroudering en huidkanker verkleinen. Met onderstaande tips kan je je huid beschermen wanneer je buiten van je loopje geniet.

1. LOOP BIJ VOORKEUR ‘S OCHTENDS OF ‘S AVONDS

Probeer de meest intense zonnestralen van de dag te vermijden tussen 10 en 14 uur. Als je enkel tussen deze tijdstippen kan gaan lopen, kies dan voor schaduwrijke omgevingen, zoals het bos.

2. KIES DE JUISTE ZONNECREME

Gebruik een zonnecrème die bestend is tegen water en zweet en kies er eentje met een minimum SPF-factor van 30. Let erop dat deze zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt.

3. BRENG JE ZONNECREME TIJDIG AAN

Smeer minstens 20 minuten voor je de deur uitgaat al zonnecrème op je gezicht en lichaam. Je huid heeft tijd nodig om de crème volledig te absorberen voor die optimaal zijn werk kan doen.

4. DRAAG EEN LOOPPETJE

Een looppetje biedt extra bescherming voor je gezicht en helpt ook je zweet te absorberen. Je kan ook kiezen voor enkel een klepje als je meer verfrissing op je hoofd wenst.

5. BRENG IEDERE 2 UUR OPNIEUW ZONNECREME AAN

Je zonnecrème verliest aan effectiviteit na twee uur – of zelfs korter als je stevig zweet. Voor zij die er lang op uittrekken (bv. bij een marathontraining) doe je er dus goed aan om na 2 uur opnieuw een laagje aan te brengen. Zorg steeds dat je een kleine tube in je trainingszak hebt zitten of stippel je route zo uit dat je langs je huis of auto passeert om je huid optimaal te beschermen.

6. BRENG ZONNECREME AAN VOORDAT JE JE AANKLEEDT

Zorg ervoor dat je alle lichaamsdelen die bescherming nodig hebben goed insmeert. Sommige zomerloopkleding is gemaakt van mesh of erg dun materiaal, waardoor ze niet voldoende beschermen tegen zonnestraling. Ook kunnen je loopkleren verschuiven tijdens het lopen en kunnen andere plekken blootgesteld worden aan zonnestralen. Zorg dus steeds dat je je héle lichaam goed insmeert. Er bestaat ook specifieke hardloopkleding die UV-bescherming biedt. Kies kleding met een UV-bescherming van 50+.

7. DRAAG EEN ZONNEBRIL

Een goede zonnebril is een must om je ogen tegen de schadelijke zonnestralen te beschermen. Tegenwoordig zijn er heel wat loopbrillen op de markt die je perfect kan afstellen, zodat deze comfortabel op je gezicht past en niet afglijdt tijdens het lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?