Welke Running Index heb jij?

Nog twee maanden en dan lopen mijn collega's en ik in Porto onze eerste marathon. We zijn al sinds het voorjaar bezig met onze voorbereiding. Tijd om onze progressie te bekijken.

Om mijn progressie te bekijken, open ik Polar Flow, de webservice die de gegevens van de Polar M400 (het gps-sporthorloge dat mijn collega’s en ik gebruiken tijdens de voorbereiding op de marathon) niet alleen registreert, maar ook analyseert.

In Polar Flow staat bovenaan in de menubalk het tabblad ‘Voortgang’. Eens je daarop klikt, openen drie nieuwe tabbladen: trainingsrapport, activiteitenrapport en Running Index-rapport. Ik overloop ze aan de hand van mijn gegevens.

Trainingsrapport

Hier zie ik in een oogwenk wat ik al gepresteerd heb. In mijn geval is dat sinds begin juni: 46 trainingen, goed voor ruim 43 loopuren, 465 kilometer en 40.000 verbrande calorieën. Met andere woorden: ik heb een afstand afgelegd die te vergelijken is met die tussen Gent en Stuttgart en heb gedurende die periode 133 cheeseburgers van McDonald’s verbrand. Ik zie ook mijn gemiddeldes en kan elke parameter van naderbij bekijken met behulp van lijngrafieken. Zo zie ik onder meer dat mijn afgelegde afstand maand na maand mooi, gradueel toeneemt. Tot slot zie ik ook in welke hartslagzone ik het vaakst getraind heb (bij mij is dat de LSD-zone, ruim de helft van de tijd) en welke mijn beste trainingen waren.

Activiteitsrapport

De M400 is meer dan alleen een sporthorloge. Hij monitort ook je overige activiteiten. De resultaten daarvan zie je in het activiteitsrapport. Hier hetzelfde concept als bij het trainingsrapport, maar nu met parameters als: aantal uren slaap, aantal stappen, je gewicht, …

Running Index Rapport

Op basis van mijn tempo, afgelegde afstand en hartslag geeft mijn M400 me na elke training een Running Index-cijfer. En al die cijfertjes geven een mooie evolutie weer. Zo zat ik in het begin van mijn trainingen gemiddeld aan 50, terwijl de M400 me eerder deze week nog beloonde met een score van 58! Ik krijg onderaan ook een mooi overzicht van al mijn trainingen en zie dat ik enkele maanden geleden aan dezelfde hartslag nog 4 kilometer minder liep dan eerder deze week.

Bovendien geeft Polar Flow in deze sectie ook tijdprognoses. 10 km zou ik nu moeten kunnen afleggen in 48:30, wat inderdaad haalbaar is, zo leerde de praktijk me. Voorts schat Polar dat ik voor de marathon zo’n 3 uur en 43 minuten nodig zal hebben, terwijl de prognose een paar maanden geleden nog ruim vier uur was. Of dit klopt, kan ik pas over twee maanden zeggen, al lijkt de prognose me aan de optimistische kant.

In samenwerking met Polar

Klik hier voor meer info over Polar

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?