Welke loopstijl is het zuinigst voor jou? Dit apparaat weet het

Onze trouwe lezers kennen vast Het Geheim van Hardlopen nog wel. De auteurs van dat boek hebben met Hardlopen met Power! een vervolg uitgebracht. Daarin gaat het onder meer over de doorbraak van vermogensmeters.

In het vorige artikel kon je de theorie lezen van energie en vermogen bij hardlopen. Kort samengevat komt het erop neer dat het vermogen van je menselijke motor gebruikt wordt om de loopweerstand, luchtweerstand en klimweerstand te overwinnen. Dit is weergegeven in de volgende formule: P = Pr + Pa + Pk.

Pr: loopweerstand
Pa: luchtweerstand
Pk: klimweerstand

Recent zijn de eerste vermogensmeters ontwikkeld, waarmee je tijdens het lopen continu kunt aflezen hoeveel vermogen je menselijke motor produceert. Met deze gegevens kan iedere loper dus voortaan dagelijks zijn trainingen en wedstrijden optimaliseren. Ook wordt het eindelijk mogelijk om zelf je loopefficiëntie (Running Economy) kwantitatief te bepalen. Je kunt dus echt gaan meten met welke loopstijl je het zuinigst loopt.

Doorbraak vermogensmeters

Al jarenlang is er gezocht naar een manier om ook bij het lopen te kunnen profiteren van de voordelen van vermogensmetingen (wat bij fietsen al langer gebeurt). Bij lopen kan dat uiteraard niet met rekstrookjes, dus een directe bepaling van het geleverde vermogen is niet mogelijk. De uitdaging was dus om een andere, indirecte bepaling van het vermogen te ontwikkelen. De doorbraak kwam met het gebruik van accelerometers. Dat zijn kleine chips, waarmee versnellingen gemeten kunnen worden.

Het meetprincipe is gebaseerd op het feit dat de kristallen in de chip een piëzo-elektrisch effect vertonen onder invloed van een versnelling. Dit piëzo-elektrisch effect leidt tot een voltage, dat gemeten kan worden. Accelerometers zijn tegenwoordig heel goedkoop, zeer nauwkeurig en zitten daarom in allerlei apparaten, zoals smartphones, auto’s, tablets, stappentellers en gps-sporthorloges. Dankzij accelerometers weet je smartphone of je hem horizontaal of verticaal vasthoudt en meet je sporthorloge je verticale oscillatie, cadans en het aantal stappen.

De Stryd

De eerste operationele vermogensmeter voor lopen werd de afgelopen jaren ontwikkeld door de firma Stryd uit Boulder, Colorado (www.stryd.com). De Stryd-vermogensmeter is een simpele pod (vergelijkbaar met een footpod), die je aan je loopbroek of aan je hartslagmeter kunt clippen. De sensor bevat 3 accelerometers. Deze meten de versnelling van je lichaam tijdens het lopen in 3 richtingen: horizontaal, verticaal en lateraal of zijwaarts. Uiteraard is het bij lopen belangrijk om de verticale en laterale bewegingen te beperken, omdat dit energie kost die niet bijdraagt aan de voorwaartse verplaatsing! Voorafgaand aan je training of wedstrijd kun je via een app je gewicht instellen. Vervolgens kun je via je smartphone of je horloge, het vermogen (in Watt) zien als je loopt. Na afloop van je training of wedstrijd kun je op de pc of smartphone alle data analyseren.

De doorbraak van Stryd is uiteraard de software die ontwikkeld is om uit alle data van de accelerometers continu en in real-time het vermogen te berekenen. De basisformules zijn weliswaar eenvoudig, maar er is een ingewikkeld algoritme nodig om uit de versnellingen in alle richtingen op een juiste en stabiele wijze het vermogen te berekenen. Het grote voordeel van de Stryd is natuurlijk dat je hiermee in principe real-time een zuivere en exacte meting krijgt van het vermogen van je menselijke motor. Dit geeft een veel beter beeld van je werkelijke inspanning dan je gevoel, je snelheid of je hartslag alleen.

Je kunt het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in het boek Hardlopen met Power!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?