‘Weglopen is geen optie’

Halve fondloopster Lindsey De Grande heeft een boek geschreven over haar strijd tegen chronische leukemie. 'Weglopen is geen optie' is haar verhaal over topsport, kanker en hoop.

De toekomst van Lindsey De Grande oogt stralend wanneer ze in 2011 naar een knappe zesde plaats op het Europees Kampioenschap loopt. Maar dan slaat het noodlot toe.

‘Ja juffrouw, er is toch iets aan de hand’, zei de professor. ‘U hebt chronische leukemie.’ Ik heb wat? Kanker? Ik? Als aan de grond genageld staarde ik de prof aan. De grond, die stilaan onder m’n voeten wegzakte.
Eén kort zinnetje, dat m’n wereld deed instorten. Mijn wereld, waarin ik de ene seconde nog een jonge, gezonde topsporter ben, op weg naar de Olympische Spelen, en een fractie later als chronisch zieke en kankerpatiënte me een weg door het leven moet banen.

In een ontroerend dagboekverhaal vertelt Lindsey De Grande over de rollercoaster aan emoties en gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Hoe ze haar eigen weg volgt, zoekend en zwoegend naar een nieuw evenwicht. Een evenwicht waarin kanker noodgedwongen een plaats opeist. Maar in haar zoektocht blijft ze van één ding overtuigd. Dat hoop en liefde alles overwinnen… Altijd.

Op de vraag waarom ze een boek heeft geschreven, antwoordt Lindsey: “Ik hoop echt dat mijn lezers er iets aan hebben! Dat lotgenoten er wat steun uit kunnen halen, én dat het mensen eens doet stil staan bij heel wat dingen in hun leven, of die van hun naasten! Als daar bovenop heel wat cliché’s en het taboe rond kanker wat kan doorbroken worden, is mijn missie al voor een deel geslaagd. Het wordt tijd dat er plaats is in de maatschappij voor de realiteit én er dat er daar ook iets meer naar gehandeld wordt. Er niet van weg te lopen, maar samen de handen in elkaar te slaan en oplossingen en steun te bieden.”

Lindsey De Grande is kinesitherapeute en Belgisch recordhoudster op de 1500 meter indoor (4:09:18). Ze won in 2011 de Zilveren Spike, na Elodie Ouedraogo. Lindsey vertelt in running.be magazine ook tweemaandelijks over de mooiste (loop)plekjes ter wereld in haar rubriek Grande Tourismo.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?