Hitte-uitputting vs. hitteberoerte
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen hitte-uitputting en een hitteberoerte (of een zonnesteek), omdat het ene het andere veroorzaakt. De symptomen van hitte-uitputting zijn misselijkheid, extreme dorst, moeheid, verzwakte spieren en een klamme huid. Als je deze symptomen negeert, kan je een hitteberoerte krijgen. De kenmerken kunnen zich heel snel voordoen en binnen de 15 à 20 minuten zeer gevaarlijk worden.
Niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid speelt een rol: je gaat minder efficiënt zweten bij hoge vochtigheidsniveaus, terwijl zweten net het belangrijkste hulpmiddel is om af te koelen. Als je je dus niet beschermt tegen hoge temperaturen, zal je lichaam overhitten, wat leidt tot hitte-uitputting en uiteindelijk tot een mogelijke hitteberoerte.
Is lopen verantwoord bij hoge temperaturen?
Als je buiten traint, is niet enkel de hitte van belang, maar ook de combinatie van luchtvochtigheid en het inspanningsniveau. De ‘Wet Bulb Globe Temperature’ is een geschikte index om verantwoord te sporten. De WBGT bterekt niet enkel de temperatuur, maar ook de vochtigheid, wind en straling van de zon. Het IAAF (Internationale Atletiekfederatie) kan wedstrijden bijvoorbeeld uitstellen als de WBGT boven de 28°C bedraagt.
Bij mensen die net een lichamelijke inspanning geleverd hebben, stijgt de lichaamstemperatuur en dus het risico op een zonnesteek. Een zonnesteek kan je bijvoorbeeld doen flauwvallen. Gelukkig kan je door volgende symptomen te herkennen snel ingrijpen: een rode huid, duizeligheid, wazig zicht, hoofdpijn en spierzwakte. Bij een ernstige zonnensteek kan je ook beginnen overgeven, haperend speken en snel ademen. Extreem vochtverlies veroorzaakt ook spierkrampen, waardoor het evenwicht tussen zouten in de lichaamscellen verstoord is. Merk je één van deze symptomen? Trek dan alle overtollige kledinglagen uit en leg water op warme lichaamsplekken, zoals de achterkant van je nek, knieholten, oksels en liezen. Als de symptomen erger worden of niet verdwijnen, raadpleeg dan een dokter of andere medische hulpdiensten.
Liever voorkomen?
Om deze klachten te vermijden, drink je best voldoende en geen alcoholische, cafeïne- en suikerrijke dranken of opteer voor een isotone sportdrank. Aan dat soort sportdrank is zout (dat je in grote hoeveelheden verliest door zweet) toegevoegd. Drink om de 15 à 20 minute – ook als je geen dorst hebt. Draag verder luchtige kleding, zodat het zweet kan verdampen en draag geen donkere kleuren. Probeer ook zo veel mogelijk in de schaduw te lopen en zet een pet of zonnenbril op. Houd deze tips dus in het achterhoofd als je bij hoge temperaturen wil trainen en vermijd dat de hitte je training (en je algehele gezondheid) verpest.