Volgens organisatrice Carine Verstraeten bieden meer dan honderd organisaties de mogelijkheid om voor het goede doel mee te doen aan de 20 km door Brussel. “Het gaat niet alleen om grote organisaties als Handicap International of Broederlijk Delen, maar ook om plaatselijke initiatieven”, zegt ze in Het Laatste Nieuws. “Ongeveer de helft loopt op die manier mee en dat levert 400.000 euro op.”
Het voordeel van inschrijven via zo’n non-profitorganisatie is dat je nu al zeker bent van een startnummer. Bij de 20 km bijvoorbeeld, waarvan de inschrijvingen pas op 23 maart opengaan, is de vraag elk jaar groter dan het aanbod.
In ruil voor die zekerheid betaal je natuurlijk wel een extra bedrag voor het goede doel. Bij de Brailleliga betaal je 14 euro extra, bij Vredeseilanden beloof je minstens 50 euro aan sponsorgeld in te zamelen, bij Broederlijk Delen is dat 100 euro en bij Dokters van de Wereld 200.
“Voor wie absoluut graag de 20 km loopt, is dit een mooie binnenweg”, zegt Jos Verschueren (Sportmanagement VUB). “We noemen dit maatschappelijk verantwoord lopen. Alle partijen winnen hierbij.”
Bij Rode Kruis Vlaanderen bijvoorbeeld staat de teller na enkele weken al op 550 inschrijvingen. “Daar zitten natuurlijk eigen mensen en vrijwilligers uit onze afdelingen bij, maar ook heel veel mensen van buiten onze organisatie”, zegt Stijn Van Bosstraeten. “Natuurlijk speelt het praktische aspect mee: als je via ons inschrijft, ben je zeker van je rugnummer. Je hebt wel de morele verplichting om je te laten sponsoren. We zien toch dat het de mensen niet tegenhoudt.”
We lopen massaal voor het goede doel
Steeds meer deelnemers aan een loopwedstrijd schrijven zich in via een goed doel. Bij de 20 km door Brussel gaat het al zeker om 17.000 lopers, bijna goed voor de helft.
- TEKST: runningBE
- FOTO'S: runningBE