Wat moet een ‘recreantenhaas’ kunnen?

Hazen kennen we vooral uit de topwedstrijden. Toch kunnen ook recreanten voordeel halen uit zulke hazen. Op voorwaarde dat die tempomakers enkele belangrijke eigenschappen bezitten.

In het septembernummer van running.be magazine leggen we uit hoe je voordeel haalt door in groep te lopen. Een van de aspecten, is de haas. Zo’n loper zet zijn compaan uit de wind, houdt een vooraf besproken tempo aan, … om de andere naar een zo goed mogelijke tijd te loodsen.

Helpt zo’n haas ook voor recreanten? “Absoluut”, zegt loopcoach Tomas Valcke. “Trommel enkele loopmaten op voor een wedstrijd en speel haas voor elkaar. Kies voor de personen die jouw tempo feilloos aanvoelen. En opgelet: je beste vriend of vriendin is niet per se je beste haas. Je loopt veel beter naast iemand die er dezelfde cadans op nahoudt.”

Ben je erop gebrand tijdens de race een persoonlijk record neer te zetten? Zoek dan heel gericht naar een beresterke loper die zich wil opofferen om bij jou te blijven. Valcke: “Het moet iemand zijn die een pak beter is dan jij. Een gelijke loper kan altijd een patat krijgen op het moment dat jij vleugels krijgt. Bij voorkeur loopt je haas in racetijd een tikkeltje sneller dan jij, in een constant tempo. Zo kan je net over je eigen grens gaan, zonder jezelf op te blazen.”

Een goede haas is ook een mental coach. Tijdens een langeafstandsloop krijgt elke loper vroeg of laat een dipje. Dan is het aan de haas om zijn gezel aan te moedigen en mee te trekken. Daarom is het ook zo belangrijk dat twee loopmaatjes elkaar goed aanvoelen. Tip van de loopcoach: maak op voorhand duidelijke afspraken. “Als je co-loper een babbelaar is en jij niet, spreek dan af dat hij zwijgt als het moeilijker wordt. Niets vervelenders dan af te zien, terwijl de haas over koetjes en kalfjes tatert.”

In ons septembernummer gaat Valcke dieper in op dit onderwerp. Hoe kan je goed trainen als recreant op het ‘hazenwerk’ en welke voordelen zijn er nog van ‘in groep lopen’? Je leest het artikel hier ook digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?