Wat is zwaarder: bergop lopen of tegenwind trotseren?

In ons land krijgen we regelmatig te maken met felle tegenwind tijdens onze loopjes. Wat is zwaarder: bergop lopen of zware tegenwind trotseren?

In de boeken Hardlopen met Power! en Het Geheim van Hardlopen nemen de auteurs regelmatig de klim naar de Alpe d’Huez als voorbeeld. Ook maken ze gebruik van een fictieve loper, de Marathon Man, die 70 kg weegt en de marathon in 3:30 loopt. De loopsnelheid bergop berekenen ze met hun model als functie van het anaeroob duurvermogen, de ADV. De ADV is het vermogen dat je een uur lang kunt volhouden. Voor de Marathon Man met een ADV van 3,67 Watt/kg, is het resultaat dat zijn gemiddelde snelheid tijdens de klim naar Alpe d’Huez 9,2 km/h bedraagt. Ze hebben dit als criterium voor de zwaarte genomen en gaan eens kijken hoe hard het moet waaien voordat de snelheid van de Marathon Man op het vlakke ook daalt tot 9,2 km/h.

Hoe zwaar is lopen tegen de wind?

In eerdere artikelen over de invloed van de wind op RunningBE hebben we de snelheid van onze Marathon Man berekend als functie van de windsnelheid. We kunnen daaruit afleiden dat zijn snelheid daalt tot 9,2 km/h bij een tegenwind met een snelheid van 43 km/h. Dit komt overeen met windkracht 6. De conclusie is daarmee dat windkracht 7 zwaarder is dan de beklimming van de Alpe d’Huez!

Wanneer is de windweerstand gelijk aan de klimweerstand?

We hebben de vraag wat zwaarder is ook eens bekeken via een meer algemene benadering. Daarvoor hebben we wel wat aannames gedaan om de berekening eenvoudig te kunnen maken. De grafiek hieronder geeft een heel goede indruk bij welke hellingsgraad en windsnelheid de klimweerstand en windweerstand precies gelijk zijn.

Samenvattend is de conclusie dat een flinke tegenwind net zo veel weerstand kan opleveren als het beklimmen van een steile berg. Een tegenwind van 25 km/h (windkracht 4) komt al overeen met een helling van 4%! We kunnen dus ook in de vlakke delen van België flink afzien bij de training. We hebben natuurlijk wel het nadeel dat windcondities een stuk minder stabiel en voorspelbaar zijn. Dat geeft een hele andere belasting op je spieren dan een langdurige beklimming.

Je kan het effect van alle factoren op je prestaties nalezen in het boek Hardlopen met Power!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?