Wat is verticale oscillatie en hoe optimaliseer je die?

Je hebt er allicht al van gehoord (of op je gps-sporthorloge zien verschijnen): verticale oscillatie. Maar wat is dat juist? En hoe belangrijk is dat voor een loper?

Verticale oscillatie kunnen we omschrijven als de op- en neerwaartse beweging tijdens het lopen. En dat is uiteraard van belang tijdens onze favoriete hobby, want een te grote verticale oscillatie leidt tot energieverlies. Bij een te grote op- en neerwaartse gebruik je je energie meer voor de opwaartse dan voor een voorwaartse beweging. Daardoor benut je je capaciteiten niet ten volle.

Lopen als een botsbal is dus niet meteen de goede looptechniek. Tegelijkertijd moet je ook niet proberen om ineengekrompen te lopen. Dat leidt tot een verkrampte loopstijl en is uiteraard ook niet goed. Kwestie dat beelden nog altijd meer zeggen dan woorden, zochten we voor jullie een filmpje waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe je je stijl moet aanpassen (indien nodig).

Naast verticale oscillatie zijn ook grondcontacttijd en je loopcadans belangrijke factoren om zo efficiënt mogelijk te lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?