Wat is ‘proffee’ en hoe draagt het bij aan een beter spierherstel?

Je iced coffee of espresso in combinatie met proteïne als ontbijt of recuperatieshake na je training? Dit moet je weten over 'proffee', het drankje dat razend populair werd dankzij TikTok.

Het socialemediakanaal TikTok heeft al heel wat trends voortgebracht. Zo deelden we hier al twee ontbijtrecepten mee die eerder al een enorme hit waren op het platform. Maar het platform deelt ook recepten die – naast lekker – ook goed zijn voor je sportprestatie. 

Wat is Proffee?

Proffee is een samentrekking van het Engelse ‘coffee’ en ‘protein’ en dus een combinatie van koffie met eiwitpoeder of -shake. Het werd niet enkel een grote trend op TikTok, maar wordt ook erkend door verschillende diëtisten. Proffee is namelijk een slimme manier om meer eiwitten binnen te krijgen. En dat is – zeker voor sporters – een interessant gegeven.

De gezondheidsvoordelen

Na een loopsessie heeft je lichaam nood aan de juiste voeding om je energievoorraad opnieuw aan te vullen en je spieren te herstellen. Door proteïne te nuttigen, behoud je je spierkracht en vermijd je spiermassaverlies. Proffee kan daarom een simpele manier zijn voor lopers om in hun eiwitbehoefte te voorzien en zo het herstelproces te versnellen. En gezien koffie voor velen sowieso al standaard deel uitmaakt van de dagelijkse voedingsgewoonten, is de toevoeging van proteïne aan die tas koffie een logische keuze.

Hoeveel eiwitten je dagelijks nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals je activiteitsniveau, geslacht, gewicht, leeftijd, etc. Actieve personen zouden moeten mikken op zo’n 0,25 tot 0,40 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht op 4 à 5 tijdstippen per dag. Hou er wel rekening mee dat de eiwitbehoefte van duuratleten (marathonlopers) kan stijgen. Volgens The International Journal of SportNutrition and Exercise Metabolism is 1,3 tot 2,4 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht een goede richtlijn voor deze sporters.

Daarnaast is proffee handig in je dagelijkse leven, ook los van het sporten: voor zij die niet ontbijten (door een gebrek aan tijd, eetlust, …), is eiwit toevoegen aan je koffie on-the-go een geschikte manier om toch belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. In plaats van een dubbele latte, krijg je dankzij het eiwitpoeder betere voedingsstoffen binnen. Meer nog: door het nuttigen van een ontbijt dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten vermijd je trek en hongeraanvallen doorheen de dag. Geen onbelangrijk gegeven als je je gewicht wil verliezen of je gewicht wil behouden.

Proffee maken? Simpel!

1. Maak je proteïneshake (meng een schep eiwitpoeder met melk)
2. Zet een tas espresso of zwarte koffie. Laat afkoelen.
3. Doe ijsblokken in een glas en giet daar de koffie over. Doe er de proteïneshake bij en roer door elkaar.
4. Je kan je proffee afwerken met wat opgestoomde (plantaardige) melk voor een echt ‘latte’ gevoel.

@edriver0

My first time trying this recipe. Not bad! Nice post workout drink. ##proffee ##coffee ##coffeetiktok

♬ Lofi – Aesthetic Sounds

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?