Wat is periodisering van eten en hoe draagt het bij tot jouw prestatie?

De concepten van 'high carb - low carb' & 'train high - race low' uitgelegd.

Normaal verwijst de term ‘periodisering’ naar verschillende trainingsfasen, waarbij je bijvoorbeeld eerst start met duurtrainingen en nadien meer snelheid in je trainingen verwerkt. De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) voegt in een recente studie daar twee vormen aan toe, maar dan op vlak van voeding: een hoge/lage koolhydraatinname en het trainen aan een hoger gewicht, gevolgd door het lopen van een wedstrijd aan een lager gewicht.

High carb – Low carb

Het concept van een lage koolhydraatinname is onder veel sporters welgekend: voor het ontbijt al een training afwerken om vetreserves in het lichaam aan te spreken. Die vetreserves heb je nameljik ook nodig om de laatste kilometers van een lange wedstrijd, zoals een marathon, goed door te komen. Let wel: een intervaltraining doe je beter nooit op een lege maag (wanneer je glycogeenspiegels laag zijn). Consumeer voor een training met intensieve prikkels steeds een voedingsmiddel rijk aan koolhydraten.

Train high – Race low

Periodisering met betrekking tot je lichaamsgewicht verwijst naar het optimale gewicht van een langeafstandsloper. De meeste marathonlopers zijn mager, maar een te laag gewicht leidt tot blessures en ziektes tijdens de voorbereiding naar je wedstrijd. Daarom raden voedingsexperts aan om het principe van ’train high, race low’ te volgen, waarbij ‘high’ verwijst naar een hoger lichaamsgewicht tijdens de opbouw van een wedstrijd en ‘low’ naar een lager competitiegewicht. 

Focus je dus niet op je lichaamsgewicht tijdens een trainingsperiode. Het is beter om tijdens deze periodes meer te wegen om je trainingen optimaal uit te voeren en daarvan ook optimaal te herstellen. Wanneer je wedstrijd dichterbij komt, breng je je gewicht omlaag. Op die manier verhoog je je VO2-max: een cruciaal aspect om goed te presteren.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?