Wat is het effect van alcohol op mijn loopprestaties?

Doe jij mee met Tournée Minérale in februari? Eén maand (of langer) zonder alcohol heeft heel wat voordelen, zeker ook voor je loopprestaties.

Over enkele dagen start de vierde editie van Tournée Minérale, de actie die mensen aanspoort om één maand lang geen alcohol te drinken en die sinds 2017 een echt begrip geworden is in ons land. Elk jaar voelen veel mensen zich aangesproken om zich bewust te worden van wat een maand zonder alcohol met hen doet. En terecht, want het is algemeen geweten dat een “alcoholvrij bestaan” tal van voordelen heeft: je slaapt beter, je hebt meer energie, je blijft makkelijker op gewicht, je huid straalt, je spaart geld uit en doordat je niet meer moet “uitkateren” lijkt een dag opeens zoveel langer!

Als je houdt van een goed glas, is het moeilijk om alles van alcohol af te slaan. Maar door deel te nemen aan Tournée Minérale zal je wellicht merken dat het vermijden van alcohol – naast de bovengenoemde voordelen – ook een gunstige invloed heeft op je sportieve prestaties.

Alcohol drinken voor het lopen is sowieso niet aan te raden. Bij langdurige inspanningen zoals duurlopen verhoogt alcoholinname het risico op een te lage bloedsuikerspiegel. Dit leidt tot warmteverlies en vaatverwijding, waardoor je lichaamstemperatuur ontregeld geraakt.

Ook na het lopen spring je best voorzichtig om met alcohol, hoe euforisch je misschien ook bent over de toptijd die je net hebt gelopen. Het gebruik van alcohol na een training of wedstrijd werkt vochtafdrijvend. Na een sportieve prestatie ben je vaak gedehydrateerd. Alcohol zal dan je herstel tegenwerken. Kies voor een goede dorstlesser met voldoende suiker.

De beste hersteldrank is magere chocolademelk. Toegegeven, dat is niet de meest aanlokkelijke optie wanneer je na het lopen verzeild raakt op café en al je vrienden genieten van lekkere “fancy” drankjes… Kies dan voor een fruitsmoothie, een verse sinaasappelsap of eventueel een glas frisdrank. Om het wat specialer te maken kan je vragen aan de ober om je glas mooi af te werken zoals een echte cocktail. Voor je het weet zijn je vrienden jaloers op jouw lopersdrankje!

Moraal van het verhaal: een alcoholisch drankje nuttigen maakt van jou heus geen slecht mens. Maar misschien is het een goed idee om in februari deel te nemen aan Tournée Minérale en na te gaan of je sportieve prestaties er baat bij hebben. Wie weet verbreek je nadien wel je persoonlijk record en loop je sneller en comfortabeler dan ooit tevoren… Bovendien wordt er geld ingezameld voor het goede doel, namelijk kankeronderzoek.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?