Wat is de Young Girls Knee? (Een blessure die niet enkel jonge vrouwen treft)

Last van een onverklaarbare pijn aan de voorzijde van je knie of rond je knieschijf? De kans is reëel dat je kampt met anterieure kniepijn, het Patellofemoraal Pijnsyndroom (PFPS) of 'Young Girls Knee'. Deze aandoening heeft evenveel benamingen als symptomen en kan tegen alle verwachtingen in ook mannen treffen.
WAT IS ANTERIEURE KNIEPIJN?

Het Patellofemoraal Pijnsyndroom is chronische pijn aan de voorzijde van de knie. Aan de basis van de pijn ligt meestal een probleem met het kraakbeen aan de achterkant van de knieschijf. Als je je been strekt en buigt, schuift je knieschijf in het voorste deel van het kniegewricht over het bovenbeen. Het kraakbeen tussen de knie en de knieschijf wordt week. Daardoor verloopt de beweging tussen de knie en knieschijf niet langer moeiteloos, en voel je pijn op, onder of rond je knieschijf. Belangrijk: anterieure kniepijn is niet schadelijk voor het kraakbeen. Als dat wel het geval is, dan ligt een ander probleem aan de basis van de kniepijn. De pijn is dus vervelend, maar onschuldig. Met de juiste behandeling verdwijnt die als sneeuw voor de zon.

HOE ONTSTAAT DE PIJN?

1. Anatomische afwijking: een aangeboren fysieke afwijking in de groeve van het bovenbeen kan de boosdoener zijn. Ook te lange of te korte quadricepsen of hamstrings kunnen aanleiding geven tot anterieure kniepijn. Die anatomische afwijking komt vooral voor bij meisjes tijdens de puberteit en jongvolwassenheid. Vandaar de benaming ‘Young Girls Knee’. Maar het probleem kan dus net zo goed op oudere leeftijd voorkomen.
2. Overbelasting: door overbelasting of verkeerde belasting kan irritatie van de structuren rondom de knieschijf ontstaan. Anterieure pijn ontstaat, omdat je een bepaalde beweging – die veel druk op je knie legt – te vaak herhaalt. Bijvoorbeeld bij lopen, een impactsport met schokbelasting. Als je loopt vang je krachten bij de landingsfase op in het kniegewricht. De kans is dus groot dat je in je loopcarrière vroeg of laat een knieblessure oploopt. Zowel actieve sporters als inactieve mensen die net begonnen zijn met sporten en te hard van stapel lopen, kunnen daarvan het slachtoffer zijn. Die overbelasting kan ook het gevolg zijn van overgewicht. Te zware mensen mét zwakke dijspieren, lopen een groot risico om anterieure kniepijn te krijgen.
3. Traumatische afwijking: een valpartij of een ongeval kan het kraakbeen van de knieschijf beschadigen. In die situatie treden de klachten uiteraard acuut op, wat bij een anatomische afwijking en overbelasting niet het geval is.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

De symptomen zijn moeilijk te omschrijven omdat ze erg uiteenlopend en talrijk zijn. De meeste patiënten hebben last aan één knie, maar deze aandoening kan ook je beide knieën treffen. Verder treedt de pijn geleidelijk aan op. Ze is moeilijk te lokaliseren en doet zich vooral aan de voorzijde van de knie, of rond of achter de knieschijf voelen. Ten slotte wordt de pijn erger wanneer de knie zich in een gebogen positie bevindt. Wanneer je bijvoorbeeld de trap oploopt, squats uitvoert, loopt, fietst, … Bij bepaalde patiënten is er ook sprake van een krakend of knappend gevoel.

HOE MAAK JE ER KOMAF MEE?

1. Spierverstevigende oefeningen: in de meeste gevallen bestaat de behandeling uit aangepaste spierverstevigende oefeningen onder begeleiding van een kinesist. Hierbij train je vooral de vierhoofdige dijspier of quadriceps, die van belang is voor de sporing van de knieschijf. Die spier vind je aan de voorzijde van het bovenbeen.

2. Spierverlengende oefeningen: je versterkt het best je dijspier, maar je moet ze ook verlengen. Bij korte spieren zijn de krachten die op de knie werken anders verdeeld, wat klachten in de hand kan werken. Neem dus de tijd om je quadriceps en hamstrings of de voor- en de achterkant van je bovenbeen te stretchen.
3. Rust roest: naast die oefeningen is het ook aangewezen om zelf te blijven bewegen. Kies voor een vorm van sport waarbij je niet veel druk op de knieschijf zet. Denk aan fietsen met een beperkte weerstand. Probeer zo veel mogelijk te variëren. Wat je absoluut moet vermijden, is hard fietsen tegen weerstand, schoolslag zwemmen, diep hurken, knielen of op de trappen lopen. Als je de verstevigende oefeningen uitvoert, merk je dat de overdruk aan de achterkant van je knieschijf geleidelijk verdwijnt. Maar reken toch zeker op twee à drie maanden. Het is dus vooral een kwestie van volhouden en je lichaam de tijd geven om te recupereren.

DE AANHOUDER WINT

Maar liefst de helft van de patiënten met anterieure knieklachten, herstelt volledig na de combinatie van bovenstaande oefeningen. Mensen met overgewicht of een job waarbij je vaak moet hurken, knielen of trappen doen, hebben wel een groot risico om permanente klachten te ervaren.

Dit artikel verscheen in een eerdere uitgave van RunningBE magazine.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?