Wat eet je op rustdagen?

Rustdagen zijn minstens even belangrijk als trainingsdagen. Het is cruciaal dat je goed eet op zo'n hersteldag.

Onlangs hamerden we nog op het belang van rustdagen in je trainingsschema, om overbelastingsletsels en overtraining te voorkomen. Hersteldagen zijn cruciaal om een betere loper te worden, en zeker ook hetgeen je eet op een rustdag.

Op een rustdag doe je in principe weinig fysieke activiteiten, waardoor je energieverbruik logischerwijze ook lager ligt. Je kan wel rustig uitlopen, een wandeling maken, even gaan fietsen,… Je hoeft uiteraard niet de hele dag in de zetel te liggen – liefst niet zelfs! Maar de bedoeling is vooral dat je je lichaam en je spieren laat recupereren van de voorbije (intensieve) trainingen, zodat je uitgerust bent om er weer in te knallen bij de volgende training.

Het is logisch dat je op rustdagen je voeding aanpast, al gaan veel lopers hier in de fout door evenveel en bijna hetzelfde te eten als op andere dagen. Daarom zetten we de 5 aandachtspunten voor voeding op een rustdag op een rijtje:

1. Lager energieverbruik = lagere energie-inname = kleinere porties
2. Rustdag = ideale dag om veel groenten en fruit te eten, omdat je die soms minder eet op intensieve trainings- en wedstrijddagen (aangezien ze vezelrijk zijn en darmproblemen/opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken). Een smoothie, soep, salade zijn uitermate geschikt op rustdagen.
3. Lager energieverbruik = minder koolhydraten nodig. Reken op gemiddeld 3 à 5 g per kg lichaamsgewicht.
4. Recupereren van voorbije trainingen = focus op eiwitten. Die bevorderen de aanmaak en het herstel van je spieren, bv. vis, kip, eieren, melkproducten, graanproducten, noten en peulvruchten.
5. Je mag meer onverzadigde vetten eten dan op andere dagen, bv. noten, vette vis, olijfolie.

Tot slot nog een gouden tip op een rustdag: zorg voor een constante energietoevoer om te vermijden dat je zodanig veel honger krijgt dat je alles opeet wat er ook maar enigszins eetbaar uitziet… Eet 3 hoofdmaaltijden per dag en 3 gezonde (relatief energie-arme) tussendoortjes (bv. soep, smoothie, stuk fruit).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?