Wat eet een driesterrenchef in aanloop naar een marathon?

Gert De Mangeleer is de chef van driesterrenrestaurant Hertog Jan. Hij liep eind vorig jaar zijn eerste marathon en vertelt aan running.be wat hij allemaal at.

Gert De Mangeleer koos met de Great Bruges Marathon voor een marathondebuut voor eigen volk. Hij liep de 42,195 km in 3u52′. In ons januarinummer (nu in de winkel) vertelt hij wat hij in de aanloop naar zijn eerste marathon zoal at.

Wat eet een driesterrenchef voor zijn marathon?
GERT DE MANGELEER: “Zes sneetjes wit brood met banaan en bruine suiker. Nostalgie! En dan nog een yoghurtje erbij. Tijdens de marathon zelf nam ik om de 7 kilometer een gel. Dat ging goed. Ik had geen klachten over de smaak. Het plakte wel.”

En heb je de dagen voordien ook koolhydraten opgestapeld?
“De avond voor de wedstrijd aten we met het personeel pasta. Ik weet zelfs niet meer precies waarmee. Ik weet vooral dat we elkaar opjutten. Sommige marathonlopers eten enorme hoeveelheden pasta. Als ik dat doe, geraak ik niet meer vooruit en krijg ik een opgeblazen gevoel. Van nature ben ik een slechte eter. Op drukke dagen vergeet ik letterlijk om te eten. En dan stel ik soms vast dat ik op twee dagen tijd één appel at.”

Veel marathonlopers eten voor hun marathon enorme borden pasta met kip of gewoon bruine suiker. Welke tips heeft een driesterrenchef om zo’n maaltijd wat smakelijker te maken?
“Begin al met wat verse kruiden en specerijen toe te voegen. Groene kruiden uit de tuin, met bijvoorbeeld een sjalot erbij. Zo verteert het niet moeilijker, maar wordt het wel lekkerder. En als je wat vetvrije kaas, cocosmelk, of iets anders crèmeus toevoegt, is het ook niet zwaarder, maar wel een pak smakelijker. Of kies voor een vinaigrette, dat is niet meer dan olijfolie en azijn, en wat verse tomaat. Maar ik begin met een goed kiekske te zoeken, en verse pasta! Dat is al dag en nacht verschil. Nu ik er zo over nadenk … tja, dan ben je er al bijna! Met gewoon goede producten, is dat al lekker.”

In ons januarinummer lees je het volledige interview en vertelt Gert De Mangeleer onder meer hoe hij zich met op een speciale manier heeft voorbereid op de marathon. En hoe hij dat combineert met zijn professionele leven.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?