Wat als Paula Radcliffe een man was?

De titel van dit artikel klinkt alsof het een absurde sketch is uit een prijswinnend tv-programma, maar het gaat hier wel degelijk om een ernstig wetenschappelijk onderzoek...

Met het nieuwe wereldrecord van 2:02:57 dat Dennis Kimetto dit jaar in Berlijn liep, is de magische grens van een marathon onder de 2 uur weer een beetje dichterbij gekomen. Een groepje wetenschappers vroeg zich daarop af wat het equivalent van zo’n sub-2u-marathon bij de vrouwen zou zijn.

In de Journal of Applied Physiology geven ze het antwoord. De magische grens bij de vrouwen is 11 jaar geleden al doorbroken! De 2:15:25 die Paula Radcliffe op 13 april 2003 neerzette in de marathon van Londen is even straf als een man die de 42,195 km onder de 2 uur zou afgelegd hebben.

Dat wordt ook bevestigd door de Mercier Calculator, een experimentele tool ontwikkeld door Canadese wetenschappers. Met de Mercier Calculator kan je atletiekrecords van mannen en vrouwen en van verschillende disciplines met elkaar vergelijken. De 2:15:25 van Radcliffe komt overeen met een marathontijd van 1:59:55 voor een man.

We kunnen dit zonder meer fenomenaal noemen. Een wereldrecord bij de vrouwen is gemiddeld 10 à 12 procent trager dan bij de mannen. Maar in 2003 was het WR van Radcliffe amper 8,4% langzamer dan het toenmalige WR bij de mannen. Nu Dennis Kimetto het record op 2:02:57 gezet heeft, is het percentage gestegen tot een ‘normale’ 10,3%.

Paula Radcliffe was haar tijd ver vooruit…

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?