Wat als je als loper oog in oog komt te staan met een beer? (video)

In België zal het je niet gebeuren - tenzij er ergens eentje ontsnapt is - maar in natuurparken in Noord-Amerika kan het je als loper wel overkomen: achtervolgd worden door een beer! Wat doe je dan?

In het Amerikaanse Grand Teton National Park in Wyoming filmde een jogger onlangs zijn ontmoeting met een beer. Het gebeurde toen de loper minder dan een kilometer van zijn auto verwijderd was. Maar in vliegende vaart naar de auto spurten, zou geen goed idee geweest zijn.

“Als ik weggelopen was, zou de beer mij als een prooi gezien hebben”, legt de loper uit. “En dan zou hij mij nog feller zijn beginnen achtervolgen. Ik heb hem daarentegen net getoond dat ik géén prooi ben, door mij groot te maken, door te blijven praten en roepen en door langzaam achteruit te wandelen.”

Zou ‘voor dood spelen’ een goeie tactiek geweest zijn? “Dat kan je leven redden als je achterna gezeten wordt door een moederbeer en haar jongen. Zij zou stoppen als het gevaar geweken lijkt. Maar een beer op z’n eentje is geïnteresseerd in een makkelijk doelwit.”

En een laatste tip voor wie in de Amerikaanse wildernis wil gaan trailrunnen: neem altijd ‘berenspray’ mee. Dat is een soort pepperspray waarmee je beren op afstand kan houden. Ook de loper uit het filmpje had zo’n spray bij zich, maar hoefde die niet te gebruiken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?