Wanneer riskeer ik overtraining?

Overtraining ontstaat door een aanhoudende periode waarin je je lichaam (fysiek en/of mentaal) uitput. Zo herken je tijdig de signalen en kan je overtraining voorkomen.

Als je moeite hebt om je rustige training te voltooien of als je je maar moeilijk kan motiveren om die training überhaupt uit te voeren, is het best om de situatie te evalueren.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN?

Overtraning uit zich op verschillende vlakken: van algemene vermoeidheid en pijnlijke spieren tot slaapproblemen, stemmingswisselingen, een verhoogde bloeddruk en/of (rust)harstlag. Vaak is een verminderde prestatie, of motivatie om die prestatie te leveren, een duidelijk overtrainingssymptoom. Als het kwaad al geschied is, kan het weken tot zelfs maanden duren om volledig te herstellen.

In ernstige gevallen kan overtraining ook een effect hebben op het immuun- en/of endocriene systeem, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes en blessures, maar ook voor despressie of angstgevoelens.

RISKEER IK OVERTRAINING?

Te hard, te snel, te veel, … Iedere loper die te weinig rust neemt en/of te weinig aandacht schenkt aan zijn of haar recuperatie riskeert overtraining. Een zware trainingsdag vereist een langere recuperatietijd. Daarnaast is het belangrijk om je trainingstempo’s te respecteren. Dat wil zeggen: loop je rustige duurtrainingen ook effectief aan een rustig tempo. Zwaardere trainingen loop je aan een hoge, maar steeds gecontroleerde snelheid.

WAT KAN IK DOEN BIJ OVERTRAINING?

De adviezen van onderzoekers en coaches over hoelang iemand moet rusten, variëren. De rustperiode hangt af van de ernst van de symptomen en hoe snel je lichaam op de rust reageert. Het is aangeraden om minstens 3 weken te rusten voordat je opnieuw begint te lopen, maar je lichaam kan pas na zo’n 6 à 8 weken volledig hersteld zijn. Je kan het herstelproces versnellen door tijdens je rustperiode gezond te blijven eten en dus volwaardige producten te consumeren.

Denk ook aan vaste recuperatiemethodes als stretchen en foamrollen, en slaap voldoende. Luisteren naar je gevoel voor, tijdens en na een training is cruciaal. Schrijf het gevoel na een loopsessie bijvoorbeeld ergens op of voeg je gevoel toe aan het overzichtsschema in de app van je loophorloge. En voel je vooral niet schuldig om het even rustiger aan te doen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?