Wanneer heb je een rustdag nodig? Herken de signalen van je lichaam!

Wanneer moet je het wat rustiger aan doen en ga je beter niet lopen? Voor veel lopers is het moeilijk om dit te bepalen. Houd deze 6 signalen van je lichaam goed in de gaten!

Tijdens het lopen vormen zich microscheurtjes in je spieren. Dit is normaal en die scheurtjes herstellen zich vanzelf, op voorwaarde dat je op tijd en stond rust. Als je gedurende een aantal opeenvolgende dagen (of een langere periode) stevig doortraint, geef je je lichaam te weinig/geen tijd om uit te rusten en de scheurtjes te herstellen. Dit leidt tot vermoeidheid, minder energie, een verstoord slaappatroon en mogelijk een verminderde eetlust. Op den duur raak je overtraind en ‘loop’ je overbelastingsblessures op. Je verliest er ook kracht en snelheid door. Dit wil je als loper uiteraard vermijden! Daarom is het zo belangrijk om het op tijd en stond wat rustiger aan te doen.

Houd de volgende 6 lichaamssignalen goed in de gaten om te weten of je een rustdag nodig hebt. Als je jezelf herkent in 3 of meer, is het een teken dat je toe bent aan enkele rustige trainingen of volledige rustdagen. Daarna kan je weer lekker verder lopen!

1. Je hebt een verstoord slaappatroon
Een evenwichtig, constant slaappatroon bevordert de aanmaak van groeihormonen, die bijdragen tot spierherstel. Als je meerdere nachten op rij slecht slaapt, wordt dit verstoord. Ook je reactievermogen en je motorische en cognitieve functies vertragen. Allemaal zaken die je training niet ten goede komen!

2. Je voelt je moe en futloos
Heb je weinig energie? Negeer het niet en denk niet dat je ‘onoverwinnelijk’ bent door hardnekkig te blijven trainen als je moe bent, vanuit de overtuiging dat ‘what doesn’t kill you makes you stronger’… Rusten is de boodschap, enkel zo kan je weer sterker worden. Ook als je prikkelbaar bent en snel boos wordt, kan dit een teken zijn dat je rust moet inlassen. Als je lichaam overtraind is of te kampen heeft met veel stressfactoren, produceert het namelijk hormonen zoals cortisol. Dit kan angst en prikkelbaarheid veroorzaken. Anderzijds werkt stress belemmerend voor ‘positieve’ stoffen zoals dopamine. Deze neurotransmitter in de hersenen heeft een gunstig effect op het humeur en zorgt ervoor dat je je goed voelt.

3. Je hebt een verhoogde rusthartslag
Een verhoogde hartslag in rust wijst op stress. Dit kan zowel fysieke stress (bv. na een zware training) als mentale stress (bv. na een zware werkdag) zijn, je lichaam maakt hier geen onderscheid tussen. Als je merkt dat je gestresseerd bent, neem je best even rust. Normaal ben je dan snel weer hersteld.

4. Je bent ziek
Wanneer je ziek bent, heeft je immuunsysteem meer energie nodig. Hierdoor blijft er minder energie over om te herstellen van je looptraining. Zelfs de menstruatie van een vrouw heeft hier invloed op.

5. Je vorige training(en) ging(en) slecht
Dit is uiteraard een subjectieve beoordelingsfactor. Maar als je een dalende trend merkt in je algemene trainingskwaliteit (bv. meerdere trainingen op rij die je niet zo goed af gingen), mag je ervan uitgaan dat je meer rust nodig hebt.

6. Je bent geblesseerd of je hebt spierpijn
Vermoeide spieren en blessures wijzen er ten slotte op dat je lichaam energie nodig heeft om te herstellen. Rusten is de boodschap!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.