Wanneer gebruik je nu best een sportgel, -bar of -drank tijdens het sporten?

Aan aanbod geen gebrek: je hoeft sportvoeding maar te googelen en er rolt een scala aan producten uit je zoekmachine. De adviseurs bij Runners’ lab willen duidelijkheid scheppen in het groot aanbod. Zij lichten de verschillen tussen de verschillende sportgels, -bars of -dranken tijdens het sporten toe en geven telkens voorbeelden mee van geschikte producten.

Gebruik je best een sportgel, -bar of -drank tijdens het sporten? Het één is niet beter dan het andere. Veel hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en hoe jouw lichaam erop reageert. Alle producten op training uitproberen is dus vuistregel nummer één. Leer je lichaam kennen, zodat jouw maag en darmen niet voor een verrassing komen te staan op wedstrijddag.

Tussen de verschillende sportgels, -bars en -dranken zitten er echter wel verschillen:

Sportdrank: hypotoon, isotoon of hypertoon?

De hoeveelheid koolhydraten en zouten in een drank bepaalt of een sportdrank hypotoon, isotoon of hypertoon is. Hypotone sportdranken zijn een goed voorbeeld van drank met een relatief kleine hoeveelheid koolhydraten en een grote portie elektrolyten. Ze zijn voornamelijk interessant tijdens (korte) inspanningen in warme omstandigheden. Hun doel is namelijk jouw vochtbalans te herstellen.
*Voorbeelden: Born Tablet Watts & Minerals of de SIS Hydro Tabs.

Een isotone sportdrank wordt ook wel een dorstlesser genoemd. De deeltjesconcentratie van de drank (4 à 8 g koolhydraten per 100 ml) komt overeen met die van ons bloed en wordt daardoor snel opgenomen. Naast elektrolyten levert deze drank dus ook energie aan. Hierdoor is het een ideale drank bij inspanningen van langer dan één uur in normale weersomstandigheden.
*Voorbeelden: SIS go Electrolyte, Maurten Drink Mix 160, 4GOLD Carbo Electro en Squeezy Energy Drink.

Hypertone sportdrank heeft als hoofddoel jouw energievoorraad aan te vullen. De hoge concentratie koolhydraten zorgt ervoor dat het lichaam ze trager opneemt. Dit maakt deze energy drink minder geschikt bij warme omstandigheden. Let hierbij extra op voor eventuele maagdarmklachten. Op voorhand testen is in dit geval extra belangrijk.
*Voorbeelden: SIS Beta Fuel, Maurten Drink Mix 320 en 4GOLD High Carb. 

Energiebars: snelle opname of lange verzadiging?

De hoeveelheid vetten, vezels en eiwitten kan sterk verschillen in energiebars. Hoe minder van deze nutriënten aanwezig zijn, hoe sneller het lichaam beroep kan doen op de aanwezige koolhydraten. Zeker bij inspanningen aan hoge intensiteit is een snelle opname belangrijk.
*Voorbeelden: Clif Bloks, Lucho Dillitos Guava Paste, 4GOLD Plant Based Energy Bar en Maurten Solid bar.

Bij laag intensieve inspanningen speelt een hoger vet- en vezelgehalte een minder prominente rol. De voedingsstoffen worden trager opgenomen in het lichaam, maar je hebt er veel langer een voldaan gevoel van.
*Voorbeeld: Oat Kings.

Gels: moet ik drinken bij mijn gel?

Gels bevatten doorgaans tussen de 20 à 30 g koolhydraten die ongeveer binnen tien minuten worden opgenomen. Toch heb je hier ook drie categorieën: isogels, drinkgels en energiegels. Bij isogels (SIS Go Isotonic Energy Gel en 4GOLD Isotonic gels) en drinkgels (Squeezy (Super) Drink Gel) wordt er water toegevoegd aan de substantie om ze minder stroperig te maken. In het geval van isogels hoef je bij inname zelfs niet per sé meer te drinken. Let wel op: naar hydratatie toe blijft het belangrijk om voldoende te drinken. Gels zijn géén hydratatiemiddel. Tenslotte heb je nog de energiegels zoals de Squeezy Energy Gel en Maurten Gel 100. De viscositeit ligt hier veel hoger, waardoor je een heel andere textuur in de mond ervaart.

Gels: kies ik één met of zonder cafeïne?

Om een mentale boost uit te lokken, wordt er soms cafeïne aan gels toegevoegd. Doordat cafeïne bij sommigen voor maag- en darmklachten kan zorgen, spaar je deze gels best op voor de lastigere/wedstrijdbepalende momenten.
*Voorbeelden: Maurten Gel 100 Caf 100, Squeezy (Energy) Super Drink Gel en 4GOLD Caffeine Gels.

Op zoek naar de juiste producten? Check het sportvoedingsgamma op de webshop van Runners’ lab.

Voor jou getest

Bij Runners’ lab testen ze verschillende van deze producten. De adviseurs beoordeelden verschillende gels, energiebars en dergelijke op smaak, textuur, gemak tijdens het lopen … Benieuwd naar hun bevindingen? Het verdict hoor je in aflevering 3 van het Runners’ café, een podcastreeks van Runners’ lab in samenwerking met Keep on Running.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.