Waarom zijn walnoten fijn voor je brein?

Dagelijks een portie walnoten eten verlaagt je stressniveau, verkleint de kans op depressie en dementie en is goed voor je darmflora. Tot die conclusie zijn wetenschappers van de University of South Australia gekomen.

De Australische studie, die in het academische tijdschrift Nutrients gepubliceerd is, focuste zich op stress bij studenten tijdens de examenperiode. 40 studenten moesten gedurende een periode van 16 weken dagelijks een halve kop walnoten eten, een controlegroep van 40 andere studenten niet.

De studenten die elke dag walnoten aten, bleken op verschillende indicatoren voor geestelijke gezondheid beter te scoren dan de studenten van de andere groep. De ‘walnoteneters’ hadden ook een sneller werkend metabolisme en rapporteerden een verbeterde slaapkwaliteit op langere termijn.

De studenten in de controlegroep zegden een verhoogd stressniveau en depressieve klachten te ervaren in de aanloop naar de examenperiode terwijl dat bij de groep walnoteneters niet zo was. Zij meldden net een significante afname van depressieve gevoelens tussen het begin en het eind van de onderzoeksperiode.

En dat allemaal dankzij een handvol walnoten? Eerdere studies toonden inderdaad al aan dat deze noten vol zitten met omega-3-vetzuren, antioxidanten, melatonine (slaaphormoon), polyfenolen, foliumzuur en vitamine E. En die hebben allemaal een gunstig effect op onze hersenen en onze darmflora. Vooral de opname van omega-3-vetzuren zou ook de kans op dementie doen verkleinen en je beschermen tegen negatieve gevoelens.

“We hebben aangetoond dat het eten van walnoten tijdens stressvolle periodes de mentale gezondheid en het algemene welzijn van universiteitsstudenten kan verbeteren”, zegt professor Larisa Bobrovskaja, die het onderzoek leidde. Het gunstige effect van walnotenconsumptie was vooral bij vrouwen te merken, maar er is meer onderzoek nodig om dat definitief vast te stellen.

“Door het beperkte aantal mannen in de studie kunnen we nog niet met zekerheid zeggen of het effect sterker is bij vrouwen”, aldus Bobrovskaja. “Het is ook mogelijk dat er een placebo-effect optreedt omdat het geen dubbelblind onderzoek was.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?