Waarom struisvogels sneller lopen dan de mens

Australische wetenschappers hebben ontdekt waarom struisvogels ondanks hun lompe postuur veel sneller kunnen lopen dan mensen.

Struisvogels slaan tijdens het hardlopen bij elke stap twee keer zo veel energie op in hun pezen als mensen. Daardoor lopen ze veel efficiënter en sneller, beweren onderzoekers van de Universiteit van West-Australië in het wetenschappelijk tijdschrift Interface.

“Het verschil tussen mensen en struisvogels zit in de elasticiteit van de pezen van de dieren”, verklaart hoofdonderzoeker Jonas Rubenson op BBC News. “Ze hebben minder spierkracht nodig om op dezelfde snelheid te lopen.”

Struisvogels kunnen snelheden van 70 kilometer per uur bereiken bij het sprinten. De wetenschappers bestudeerden de looptechniek van de dieren door vijf tamme struisvogels en enkele menselijke proefpersonen op een een hardloopbaan te laten rennen.

De pezen en spieren van zowel de mensen als de dieren werden gemarkeerd, zodat de onderzoekers de bewegingen van de lichamen tot in detail konden bestuderen op videobeelden.

POGOSTICK

Uit het onderzoek bleek dat de struisvogels mechanisch gezien dezelfde bewegingen maken als mensen tijdens het lopen. Hun grote snelheid wordt waarschijnlijk volledig veroorzaakt door de elasticiteit van hun spieren.

“Het bewegen met elastische ledematen kun je vergelijken met het springen op een pogostick”, verklaart Rubenson. “Je hoeft niet hard te werken om vooruit te komen, alle energie zit in de sprongen die je maakt.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?