Waarom sporters betere bedpartners zijn

Er wordt enorm veel onderzoek gedaan naar de impact van sport op ons seksleven, vaak met de vraag of seks voor een belangrijke wedstrijd nadelig of juist prestatiebevorderend is. Maar onderzoekers (en wijzelf natuurlijk!) willen ook weten waarom zij die sporten nu net beter zijn in seks.

Niet verrassend zijn sporters sneller, sterker, behendiger en over het algemeen leniger dan ‘couch potatoes’ van dezelfde leeftijd. Naast deze fysieke effecten heeft sporten ook een positieve invloed op de mentale, emotionele en psychische status van je seksleven.

Lichaamsbeleving en -besef

Een van die voordelen heeft te maken met je zelfbeeld. In 2004 werd en groot onderzoek verricht waaruit blijkt dat zij die regelmatig sporten meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld hebben, waardoor ze het gevoel hebben seksueel aantrekkelijker te zijn. Bovendien gaven de deelnemers ook aan meer tevreden te zijn over hun seksleven dan niet-sportende leeftijdsgenoten. Het positievere zelfbeeld zouden de onderzoekers onder meer verklaren aan de hand van de betere conditie, lichaamssamenstelling en spierspanning bij actieve personen. Meer nog: door regelmatig te sporten reduceer je stress en verbeter je je stemming. Hierdoor ben je beter in staat om te ontspannen en te genieten.

Naast het feit dat sporters zich beter voelen, wordt ook de bloedcirculatie door lichaamsbeweging positief beïnvloed. Sporten activeert het sympathische zenuwstelsel, waardoor de bloeddoorstroming naar o.a. de genitaliën toeneemt. Uit een studie in 2003 blijkt dat vrouwen seksueel sneller opgewonden raakten na 20 minuten fietsen.

‘If you move it, you don’t have to lose it’

De positieve effecten van sporten op het seksleven zijn niet alleen voorbehouden aan de jeugdige atleet. Uit een onderzoek aan de Universiteit van Harvard blijkt dat ook 40-60 jarigen een positief verband vertoonden tussen regelmatig sporten en tevredenheid over de frequentie en de kwaliteit van hun seksleven. Overigens zijn deze positieve effecten ook zichtbaar bij de groep mensen die pas op latere leeftijd (weer) starten met bewegen.

Seks voor de wedstrijd?

Zolang seks niet ten koste gaat van onze slaap, suggereren onderzoekers dat seks voor de wedstrijd prima kan. De enige uitzonderingen zijn sporten waar agressie een belangrijke stimulans is, zoals bij boksen.

Onderzoek bij vrouwen toont aan dat seks pijnblokkerende stoffen aanmaakt in het lichaam, zelfs tot dagen erna. Een andere kleine studie bij recreatieve marathonlopers toonde aan dat de prestaties niet werden beïnvloed door seks in de twee dagen voorafgaand aan de marathon, al had het wel een effect op het aantal uren slaap en energie-inname. Kwestie van de juiste prioriteiten stellen lijkt ons …

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?