Houdt het gezoem van muggen je wakker of word je gek van de jeuk van een beet? De warmere temperaturen zijn aangenaam, maar komen ook met een minder leuke kant. Misschien heb je bovendien gemerkt dat jij vaker gestoken wordt dan (minder sportieve) vrienden of familieleden. Hoe dat komt?
Er zijn verschillende verklaringen voor, maar de voornaamste reden is de productie van koolstofdioxide, een stof die lopers meer aanmaken dan niet-lopers.
Door te lopen, versnelt onze stofwisseling en produceren we bijgevolg meer koolstofdioxide (zo’n 3 tot 4 keer meer dan in rust). Daarnaast stijgt het melkzuurgehalte en produceren we meer zweet: andere triggers die muggen erg aantrekkelijk vinden.
Lopers zijn om die redenen helaas ware muggenmagneten. Muggenbeten vermijden? Probeer dan eens volgende tips:
- Loop bij voorkeur niet bij schemering. ’s Ochtends vroeg of ’s avonds laat zijn muggen het actiefst.
- Doe je warming-up en cooling-down in een gesloten ruimte. Vooral na je training trek je muggen extra hard aan, dus blijf in open lucht niet te lang napraten!
- Gebruik een antimuggenmiddel met minstens 20% Deet, het bekendste middel om muggen op afstand te houden. Gezien Deet-producten niet waterbestendig zijn en lopers – zeker bij zomerse temperaturen – meer zweten, kan je het insectenmiddel ook op je loopkleding aanbrengen.
- Draag lichte kleuren. Muggen kiezen vaak voor warme en donkere oppervlakken, dus vermijd zwarte kleding. Die trekt de warmte aan.