Waarom lopen we in tegenwijzerzin?

De Belgacom Memorial Van Damme zorgt vanavond voor een primeur met de eerste officiële 400 meter in wijzerzin. Maar waarom lopen we eigenlijk altijd tegen de klok in?

Nils Duerinck zal vrijdagavond de andere kant uitmoeten. (foto belga)

Het idee om een wedstrijd in wijzerzin te houden komt van wiskundeprofessor Dirk Huylebrouck. “Alle loopwedstrijden worden altijd in dezelfde richting gelopen. Maar misschien worden linksvoetige lopers wel benadeeld door steeds linkse bochten te moeten nemen? Daarom stelde ik voor om deze stelling eens te testen tijdens een officiële wedstrijd en tot mijn verbazing gingen de organsiatoren van de Memorial daarop in”, zegt Huylebrouck in Het Nieuwsblad.

Volgens de wiskundeprofessor weet niemand precies waarom we altijd tegen de klok in lopen. “Eén theorie zegt dat de Romeinen dat tweeduizend jaar geleden hebben beslist omdat het in die richting van op een paard makkelijker was om met de rechterarm de keizer te groeten. Maar het is ook mogelijk dat naar links lopen uit den boze is omdat links vroeger een duistere, negatieve betekenis had.”

Leuk detail: aangezien het om de eerste officiële 400m in wijzerzin gaat, zal het winnende team – want het gaat hier om een aflossingswedstrijd – meteen zeker zijn van het wereldrecord. Nils Duerinck is één van de atleten die aan het experiment zal deelnemen. “Het wordt een interessante testcase. Ik moet mijn wedstrijd volledig anders indelen. In plaats van met een recht stuk, eindigen we nu in een bocht. Bovendien train ik al jaren mijn bekken om links in te draaien. Dat moet nu compleet omgekeerd. Ik ben benieuwd.”
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.