Waarom krijg jij sneller koude handen en voeten dan je loopmaatje?

Veel lopers hebben in deze periode last van koude handen en voeten. Wat is de oorzaak daarvan en wat kan je eraan doen? Sportarts Tom Teulingkx werpt zijn licht op een probleem dat complexer is dan het lijkt.

Waarom krijgen we koude handen en voeten?
TOM TUELINGKX: “Als ons lichaam het koud krijgt, wil het de kerntemperatuur behouden en moet het vitale organen zoals het hart en de hersenen voldoende zuurstof geven. Dat gaat ten koste van de lichaamsdelen aan de uiterste rand zoals tenen, vingers en neus. Die zijn niet zo belangrijk om het lichaam te beschermen.”

Waarom heeft de ene persoon er meer last van dan de andere?
“Bij sommige mensen neemt dat koudegevoel zelfs extreme vormen aan. Er kunnen veel oorzaken aan de basis liggen. Bij verschillende ziektes heb je sneller last van koude handen en voeten. Zo ondervinden mensen met suikerziekte en een schildklierprobleem sneller hinder van de koude. Hetzelfde geldt voor rokers en mensen met een hoge cholesterol. Dat komt omdat hun bloedvaten sneller dichtslibben. In kleine bloedvaten, zoals in handen en voeten, stroomt het bloed nog moeilijker door. En dan is er ook nog het syndroom van Raynaud. Bij die mensen gaan de bloedvaten bij koude in een kramp, waardoor er weinig bloed doorstroomt. Het is niet gevaarlijk, maar wel best vervelend. Vaak krijgen ze last van witte vingers. En dat kan je heel moeilijk behandelen.”

Hoe kan je ervoor zorgen dat je geen koude handen en voeten krijgt? Dat lees je in het artikel dat je vindt in ons novembernummer (nu in de winkels, of hier digitaal).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?