Waarom krachttraining nuttig is voor lopers

Een nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst uit hoe bijkomende krachttraining het uithoudingsvermogen van lopers aanzienlijk kan verbeteren.

Moet ik bijkomende krachttrainingen voorzien in mijn trainingsschema, of niet? Het is een vraag die veel lopers zich stellen en de antwoorden hierop zijn uiteenlopend. Een recente studie van The Journal of Human Biology brengt meer duidelijkheid over deze kwestie. Hieruit blijkt immers dat extra krachttraining het uithoudingsvermogen van atleten gunstig kan beïnvloeden.

2 TYPES SPIERVEZELS

Onze spieren zijn opgebouwd uit 2 types spiervezels: trage type 1-spiervezels en snelle type 2-spiervezels. Eén van de soorten heeft de bovenhand in het lichaam en deze verhouding is genetisch bepaald. Een persoon met meer type 1-vezels is beter in duursporten (bv. langeafstandslopers), terwijl een meerderheid aan type 2-vezels eigen is aan atleten die goed zijn in korte, krachtige inspanningen (bv. sprinters).

Volgens het onderzoek hebben de meeste mensen meer type 1-spiervezels in hun lichaam. Deze raken minder snel uitgeput dan type 2-vezels. Wanneer ze dan toch vermoeid zijn, worden de snelle spiervezels ingeschakeld om te blijven lopen. Je kan deze extra trainen, met name door bijkomende krachttraining. Als (duur)loper heb je er dus baat bij om extra krachttraining te doen en zo je snelle spiervezels beter te ontwikkelen. Zo kan je het langer uithouden.

GEVOLG VAN DE MENSELIJKE EVOLUTIE

Onze verre voorouders waren jagers-verzamelaars – dat herinner je je vast wel uit de geschiedenisles. Ze waren veel op pad, op zoek naar voedsel, maar van echt snelheidswerk en sprinten was geen sprake. Dat was ook niet nodig, dus goed ontwikkelde type 1-spiervezels volstonden in die tijd ruimschoots.

Vandaag vergen lopers echter veel meer van hun lichaam door vaker te trainen, geregeld aan hogere intensiteit. Dat betekent meer werk voor de type 2-vezels. Hierdoor moeten atleten vandaag op een andere manier trainen, namelijk extra krachttraining naast het lopen. Je kan dus stellen dat het belang van krachttraining toegenomen is door de menselijke evolutie .

LET OP VOOR OVERTRAINING

Bijkomende krachttraining is belangrijk, maar overtrain je niet. Want als een duurloper te veel focust op krachttraining, treedt er een soort saboterend effect op. Op den duur zijn de type 2-spiervezels dan in de meerderheid, waardoor je alsmaar gespierder wordt. Voor lopers (zeker langeafstandslopers) is die extra spiermassa (en bijhorend gewicht) eigenlijk overbodig. Zij hebben veel meer baat bij een goed ontwikkeld uithoudingsvermogen (type 1-vezels).

Conclusie: bijkomende krachttraining is zeker nuttig voor lopers, op voorwaarde dat je het juist aanpakt en dus niet overdrijft. Extra krachttraining betekent ook dat je meer/beter moet eten om je spieren goed te ontwikkelen en te laten herstellen. Hou daar zeker ook rekening mee! Op die manier kan je een sterkere, efficiëntere loper worden met een beter uithoudingsvermogen. En zo wordt het lopen nog leuker dan het al is!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?