Waarom komt spierpijn pas een dag (of nog later) na de inspanning?

Je hebt een stevig stukje gelopen en ... hoera: geen last van spierpijn. Tenminste, dat denk je, want de volgende dag raak je amper op een fatsoenlijke manier uit je bed. Waar komt die late spierpijn vandaan?

Stijve spieren manifesteren zich lang niet altijd meteen na de inspanning. Het kan best dat je spieren dan al wat stram aanvoelen, maar vaak is het een dag (of soms zelfs twee dagen) later veel erger.

Hoe is dat te verklaren? Bewegingen waarbij het lichaam veel schokken moet opvangen (denk aan lopen in het algemeen of voetbal) beschadigen de spiervezels. De afvalstoffen die daardoor ontstaan, komen evenwel pas geleidelijk aan vrij, waardoor je het pijnlijke gevoel ook pas later voelt.

Gaan sporten met spierpijn raden we dan ook af, want beschadigde spieren zijn veel gevoeliger voor blessures. Probeer eerst die stijfheid weg te werken. In dat opzicht kan het artikel ‘Eerste hulp bij stijve spieren’ van pas komen. We bespreken daarin de diverse manieren om van stijve spieren af te raken.

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?