Waarom je vetten nodig hebt

Vetten bannen? Geen goed idee, zeker niet als je blessurevrij wil blijven.
 Als je wil afvallen, zal je minder moeten eten en meer moeten bewegen. Om een negatieve energiebalans te bekomen, beginnen velen met kilocalorieën te tellen en hun voedingsinname te beperken. Gezien vet met 9 kcal per gram meer energie bevat dan de andere macronutriënten (eiwitten en koolhydraten tellen 4 kcal/gram), lijkt vet schrappen de meest efficiënte methode om jouw energie-inname te verminderen. Maar vet geheel schrappen is geen goed idee. Om blessurevrij te blijven is vet zelfs essentieel.
In een Amerikaans onderzoek werd de relatie tussen vet en blessures duidelijk aangetoond: vrouwen die minder dan 63 gram vet per dag aten, liepen een hoger risico op blessures dan vrouwen die meer dan 80 gram vet per dag consumeerden. Bij de studie werden 86 loopsters onderzocht, die gemiddeld 35 km per week liepen en een gemiddeld BMI van 22 hadden. De energie van vet bij zij die geblesseerd waren, bedroeg 27%. In de groep van niet-geblesseerde loopsters bedroeg dit 30%. Er bleek geen verschil in de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten, vezels, magnesium, calcium, ijzer, zink, koper of B-vitaminen tussen beide groepen. Wel aten de geblesseerde loopsters gemiddeld 260 kcal minder per dag (2002 vs 2263 kcal) en kregen ze minder vitamine K en vitamine E binnen – twee vetoplosbare vitamines. Dat betekent dat deze vitaminen vet nodig hebben om opgenomen te worden door het lichaam. 
Het preventieve effect van vet verklaren de onderzoekers deels aan de hand van de ontstekingsremmende eigenschappen van meervoudig onverzadigde vetzuren, met name omega 3-vetzuren, die je vooral in vette vis, lijnzaad en avocado terugvindt. Ook zouden de geblesseerde loopsters over het algemeen te weinig energie binnenkrijgen om in hun dagelijkse energiebehoeften te voorzien. Dat gaat ten koste van het herstel en kan leiden tot een verstoorde hormoonbalans (met een lagere botdichtheid als gevolg). Dit mechanisme wordt bovendien versterkt door de lage vitamine K-waarden … en dus je vetinname.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?