Waarom je net vaker moet eten

Als loper maakt het niet enkel uit hoeveel je eet, maar ook wanneer je eet.

Om goede loopprestaties neer te zetten, weet je dat voldoende eten cruciaal is om in je dagelijkse energiebehoeftes te voorzien. Maar wist je ook dat de timing van je eten belangrijk is om je lichaam op een juiste manier te voeden?

En dan hebben we het niet enkel over je herstel, maar ook over verschillende lichaamsprocessen die leiden onder een ‘lage energiebeschikbaarheid‘ of energietekort. Zo toonde een studie, gepubliceerd in The Scandinavian Journal of Sports Medicine, aan dat 25 vrouwelijke duuratleten die zich overdag in een katabole staat bevonden (wanneer de calorie-inname ontoereikend was om stofwisselingsprocessen uit te voeren), een hoger risico liepen op hogere cortisolwaarden, menstruatiestoornissen en een vertraagde stofwisseling. Zélfs wanneer ze op het einde van de dag voldoende kilocalorieën hadden opgenomen.

Een andere studie in The International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism constateerde gelijkaardige bevindingen bij mannelijke sporters: wanneer die op een bepaald tijdstip niet voldoende energie voorradig hadden, herstelden ze trager van een training en kenden ze meer problemen met hun stofwisseling en hormonen.

Conclusie

Het lichaam functioneert niet – zoals wij misschien wel denken – in een 24-uren cyclus en de rekening van je energieverbruik en -inname wordt niet gemaakt op het einde van dag. Als je denkt ’s avonds met die grote maaltijd je lichaam opnieuw van energie te voorzien, is dat misschien wel te laat. Als sporter is het daarom belangrijk om je lichaam frequent te voeden en regelmatig van nieuwe energie te voorzien. Om de schade van een lage energiebeschikbaarheid te beperken, spreid je je calorie-inname dus best over de hele dag.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?