Waarom je je eiwitinname beter spreidt

Eiwitten zijn essentieel om het spierherstel te bevorderen en spiermassa op te bouwen. Maar wanneer eet je ze nu het best als je meer spieren en kracht wil?
Op die vraag probeerden Japanse onderzoekers een antwoord te vinden. Voor hun onderzoek, gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift The Journal of Nutrition, werden 26 mannen in twee groepen verdeeld. Een groep kreeg gedurende drie maanden een ontbijt met veel eiwitten (0,33 gram per kg lichaamsgewicht), de andere groep een ontbijt met weinig eiwitten (0,12 gram per kg lichaamsgewicht). De eiwitinname bij de lunch was nagenoeg dezelfde voor beide groepen (0,45 en 0,46 g/kg lichaamsgewicht), terwijl de eiwitten bij het avondmaal opnieuw sterk verschilden: de eerste groep kreeg 0,48 g eiwitten per kg lichaamsgewicht, de tweede groep kreeg 0,83 g eiwitten per kglichaamsgewicht. 
Kort samengevat: elke groep nuttigde in totaal 1,3 g eiwitten per kilogram lichaamsgewicht, maar de verdeling van de eiwitinname varieerde. Bij de eerste groep werden de eiwitten gelijkmatig over de maaltijden verdeeld, terwijl dat bij de tweede groep niet het geval was. 
Na drie maanden bleek de groep met een gelijkmatige inname over de drie maaltijden meer spiermassa en -kracht te hebben opgebouwd dan de mannen uit de andere groep.
 
Wat jij hiervan kan onthouden? Spreid je eiwitinname over de dag heen. Door ’s ochtends amper iets van eiwitten te consumeren (die boterham met confituur bijvoorbeeld) en ’s avonds een grote kipfilet te nuttigen, zal je minder (snel) spiermassa opbouwen. Start je dag dus gerust met wat yoghurt, skyr of een eitje!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.