Waarom je als loper nu al zonnecrème moet smeren

Ook in het voorjaar doe je er goed aan om je huid te beschermen.

Dermatologe Sofie De Schrijver, zelf een fervent loopster, is formeel: “Ja, je moet je zeker insmeren voor elke looptraining of -wedstrijd in het voorjaar. Eigenlijk moet je je huid het hele jaar door tegen de zon beschermen. De uv-stralen zijn er immers altijd, niet alleen in de zomer. Ook in het voorjaar is de zon schadelijk voor je huid. Het heeft dus wel degelijk zin om je zonnecrème in feite al in maart boven te halen.”

Na de donkere winter is het extra opletten geblazen. De Schrijver: “Als de zon schijnt, maakt je lichaam meer melanine aan om je tegen de uv-stralen te beschermen. Die melanine maakt je huid bruiner. Na de winter heb je minder kleur door het gebrek aan zonlicht en is je huid dus minder goed beschermd. Let op, dit betekent niet dat je de zonnecrème achterwege mag laten als je een iets donkerdere huis hebt. Gebruinde huid of niet: zonnestralen blijven schadelijk. Zonder zonnecrème veroudert je huid sneller en kun je huidkanker krijgen. Eigenlijk maak je je huid kapot.”

Tips van de dermatologe:
* Kies voor zonnecrème met een voldoende hoge uv-beschermingsfactor, afhankelijk van je huidtype. Je kunt je laten adviseren bij de apotheek voor een degelijke crème waarmee je goed beschermd bent.
* Als de zon fel schijnt, ga je beter niet tussen 11u en 15u lopen. Dan is de zon het sterkst en kunnen de uv-stralen meer schade toebrengen.
* Kies op een bewolkte dag voor een dagcrème met een spf-factor. Zo ben je ook zonder zonnecrème een beetje beschermd als de zon toch onverwacht door de wolken komt piepen!

Uv-index

De campagne #smeerem, een initiatief van Sport Vlaanderen, Gezond Sporten en UZ Brussel/VUB met medewerking van de Stichting tegen Kanker, roept  sporters op zich beter te beschermen. Hierbij raden de experts aan om zeker de uv-index te checken.

De uv-index geef aan wanneer je je moet insmeren met zonnecrème. In Vlaanderen hanteren we een schaal van 1 tot 10, verdeeld over vier kleurcodes. Vanaf niveau 3 (code geel) moet je je beschermen.

De uv-index wordt in elk weerbericht vermeld en je kan het ook terugvinden op een standaard-smartphoneapp of via de site www.uv-index.be van Stichting tegen Kanker of  www.meteo.be

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?