Waarom is 2% van alle marathonlopers zwart?

Uit de statistieken blijkt dat 90% van de Amerikaanse marathonlopers blank zijn en minder dan 2% zwart. Marathonliefhebber Marcus Ryder heeft daar een verklaring voor...

Het zijn opvallende cijfers, want het zijn net de Afrikanen die de langeafstandslopen domineren. Op de massa-evenementen zijn zwarte deelnemers echter zeldzaam.

Marcus Ryder verklaart in The Guardian dat een vergelijking met het aantal vrouwelijke deelnemers niet aan de orde is. Door het seksisme was in 1980 slechts 11% van alle deelnemers aan een marathon vrouwelijk. Maar terwijl de zwarte participatiegraad laag is gebleven, is ruim 40% van alle Amerikaanse marathonlopers ondertussen een vrouw.

Hebben we dan te maken met hardnekkig racisme in de loopsport? Volgens Ryder is dat helemaal niet het geval. Er zijn loopclubs die zichzelf bewust een multicultureel profiel aanmeten en de toegangsdrempel is zeer laag.

Volgens Ryder heeft het gebrek aan zwarte marathonlopers twee oorzaken. Ten eerste komen zwarte sportliefhebbers geen rasgenoten tegen in loopclubs en zijn loopmagazines doorgaans gericht op welgestelde blanken.

Ten tweede zorgt het stereotype van de zwarte topatleet ervoor dat veel zwarten liever aan competitiesport doen dan deel te nemen aan een marathon, waar tevredenheid over je eigen prestatie belangrijker is dan je tijd of je ranking.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?