Waarom het normaal is dat je de dagen voor een race wat bijkomt

Voor een wedstrijd streven veel lopers naar een competitiegewicht. Kom je de dagen voor de bewuste race wat bij? Geen paniek, dat is in veel gevallen een goed teken.

Je hebt vast al gehoord van koolhydraatstapelen, vooral belangrijk voor langere wedstrijden. In je lichaam zit een koolhydraatvoorraad (je benzine) die 90 minuten kan meegaan. De laatste drie dagen voor bijvoorbeeld een marathon moet je die voorraad aanvullen, ook wel koolhydraatstapelen of carbo loading genoemd. Je lichaam slaat die koolhydraten op en verbrandt ze tijdens je zware inspanning. Daardoor stijgt je lichaamsgewicht in deze periode: enerzijds door de koolhydraten die je opstapelt, anderzijds door vochtophouding. Geen paniek: dit is een extra vochtreserve, die je onderweg uitzweet en waardoor je ook minder snel uitdroogt.

De bedoeling is de laatste drie dagen voor je marathon 8 à 10 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht te eten. Je komt gemakkelijk aan extra koolhydraten door vruchtensap, sportdrank en frisdrank te drinken. Het hoeven dus geen kilo’s pasta te zijn en je maag wordt op die manier ook niet overbelast.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?