Optimale temperatuur
Het lichaam probeert altijd zijn eigen temperatuur rond de 37 graden te houden. Wanneer je loopt, stijgt je lichaamstemperatuur en zal je lichaam deze warmte proberen af te voeren om de optimale temperatuur van 37 graden te behouden. Dit doet je lichaam door te zweten en je bloedvaten in je huid te verwijden.
Wanneer je eenmaal stop met lopen, stoppen je spieren ook met warmte genereren. Je lichaamstemperatuur blijft echter nog wel een tijdje verhoogd. Dat betekent dat het systeem van ‘warmte-afvoer’ nog wel steeds actief is: sommige lopers voeren de warmte te snel en effectief af, zodat ze te veel warmte verliezen en hun lichaamstemperatuur zelfs daalt tot voorbij het ‘normale’ punt. Dat veroorzaakt een gevoel dat je het ijzig koud hebt en het lichaam schreewt om opgewarmd te worden. Hierdoor treden ook lichaamsreacties in actie die voorkomen dat je lichaam nog meer warmte verliest. Denk hierbij aan rillen en bloedvaatvernauwingen (de bekende blauwe vingers).
Hoe kan je dit voorkomen?
Heb jij hier vaak last van? Pas volgende keer deze vier tips toe om een te felle daling in je lichaamstemperatuur te voorkomen.
- Een cooling-down na je training helpt je lichaamstemperatuur opnieuw op een rustige manier naar een normaal punt te brengen.
- Trek natte en bezwete kledij zo snel mogelijk uit na je loopsessie.
- Neem een warme douche of warm bad om je lichaamstemperatuur indien nodig weer te verhogen.
- Neem iets om te eten. Eten produceert warmte – ook bekend als voedsel-geïnduceerde thermogenese -, waardoor een simpele hap al kan helpen om niet te fel af te koelen.