Waarom gemberwater zo goed is voor sporters

Je hebt wellicht al vaak gehoord of ondervonden dat gember een natuurlijke remedie is om je maag tot rust te brengen en de spijsvertering te bevorderen. Tegenwoordig vind je gember overal: van thee tot smoothies en zelfs in energiegels. Door gemberwater (al dan in combinatie met wat citroen) te drinken zou je zelfs een misselijk gevoel en ontstekingen kunnen verhelpen.

Maag- en darmklachten verminderen

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat gemberwater kan werken als detoxkuur (het ontgiften van je lichaam gebeurt via je organen en verschillende lichaamsprocessen en niet door iets dat je consumeert), brengt gemberwater wel andere bewezen voordelen met zich mee – die zeker voor sporters interessant zijn. Door gember toe te voegen aan je water kan je maag- en darmklachten voor, tijdens en na een intensieve training vermijden. Dat is te danken aan gingerolen – de belangrijkste actieve componementen van gember. Heel wat sporters krijgen vaak last van hun maag en darmen tijdens of na het sporten, waardoor gember een natuurlijke remedie kan zijn om je maag te kalmeren.

Ontstekingen tegengaan

Het wetenschappelijk onderzoek is beperkt, maar gember zou ook ontstekingsremmende eigenschappen bevatten. Zo zou gingerol ook spier- en gewrichtspijn verminderen. Uit studies blijkt gewrichtspijn met 13% en spierpijn na een work-out met 25% zou afnemen. Meer voordelen? Gember zou je lichaam meer hydrateren, het verzadingsgevoel verhogen, angst verminderen en bloedsuikerspiegels onder controle houden. Andere gezondsheidsclaims van gember hebben betrekking tot het verlagen van slechte cholesterol, een betere bloedsuikerspiegel en het verlichten van menstruatiekrampen.

Hoeveel gember?

Het wetenschappelijk onderzoek naar gemberwater is nog beperkt, maar er zijn verschillende gezondheidsvoordelen aan verbonden en het kan zeker geen kwaad om het te drinken. 4 gram rauwe gember per dag wordt aanbevolen als een veilig maximale hoeveelheid, al kan je met 2 gram al misselijkheid kunnen verminderen.

Om het je makkelijk te maken: 1 theelepel gemalen gember (wat overeenkomt met 2 gram) is een veilige hoeveelheid om te mengen met je water, thee of te gebruiken in je smoothie. Dat is voldoende om misselijkheid te verminderen en te genieten van mogelijke ontstekingsremmende voordelen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?