Waarom een extra paar loopschoenen voordelig(er) is

De ene dag een rustige duurloop, de dag nadien een training waarbij de sterretjes voor je ogen niet ver weg zijn en bij tijd en stond ook nog eens een wedstrijd. Is dat hoe jouw schema zich ontvouwt? Maak het jezelf dan eenvoudiger door het juiste type van loopschoenen te kiezen voor het juiste type training of wedstrijd.
Haal het maximale uit je inspanning

Heb jij je ooit al afgevraagd waarom er zoveel verschillende modellen van loopschoenen bestaan? Laat ons er een concreet aantal op plakken. Bij loopspeciaalzaak Runners’ lab zijn het er, per geslacht en los van de maat, zo’n 300.

Het biomechanisch oogpunt is één verklaring voor het ruime aanbod. Elk looppatroon is anders, waardoor de ene al meer behoefte heeft aan stabiliteit dan de ander. Een andere belangrijke factor is het type inspanning dat je doet/zal afwerken. Met de juiste loopschoen gaat elke soort training vlotter.

Wedstrijschoenen zijn over het algemeen lichter, responsiever en voorzien van voortstuwende technieken. Hoe sneller jij loopt, hoe meer de schoen voor jou werkt.

David vs Goliath

Het gros van de lopers heeft één en dezelfde loopschoen voor elke soort inspanning. Of dat nu een trage duurloop is of een wedstrijd waarin je alles geeft, je doorsnee trainingsschoen moet de klus maar zien te klaren. Dat zal de schoen ook doen. En wellicht op een aangename manier. De meeste trainingsschoenen scoren namelijk hoog op vlak van demping en algemeen comfort.

Voor een rustige duurloop is dat ideaal. Voor een snelle(re) duurloop, een tempotraining of een wedstrijd mag het wat verfijnder. Daarom zijn de tempo- en wedstrijdschoenen in ons leven gekomen. Ze zijn over het algemeen lichter, responsiever en voorzien van voortstuwende technieken. Hoe sneller jij loopt, hoe meer de schoen voor jou werkt. Het omgekeerde geldt voor een trainingsschoen: hoe sneller jij loopt, hoe meer de schoen moet werken om je bij te houden.

De temposchoen vormt de brug tussen de doorsnee trainingsschoen en de zuivere wedstrijdschoen.

Sneller, lichter, responsiever

Binnen de categorie van de ‘snelle’ loopschoenen kunnen we nog een verdere onderverdeling maken. Helemaal bovenaan in de hiërarchie staan de ‘zuivere’ carbonschoenen. Je vindt ze terug aan de voeten van ‘s werelds beste lopers. Ze bieden over het algemeen weinig stabiliteit, waardoor je al van tamelijk goeden huize moet zijn om er alles uit te halen.

Hoewel tegenwoordig heel wat recreanten die uitdaging toch aangaan, zijn er voor hen betere en goedkopere alternatieven. De temposchoen bijvoorbeeld. Deze vormt de brug tussen de doorsnee trainingsschoen en de zuivere wedstrijdschoen. Ze zijn relatief licht, hebben een responsief foam en bieden nog voldoende comfort. Je vindt ze ook steeds vaker met stabiliserende kenmerken.

Door niet telkens dezelfde loopschoen te gebruiken, krijgt de middenzool meer ademruimte.

Extra redenen waarom variëren loont

Variëren in loopschoenen loont om vlotter door je trainingen en wedstrijden te walsen. Er zijn echter nog meer voordelen aan gekoppeld. Door niet telkens dezelfde loopschoen te gebruiken, krijgt de middenzool meer ademruimte. Het materiaal heeft de tijd om opnieuw zijn oorspronkelijke vorm aan te nemen en is daardoor beter bestand tegen slijtage. Eindconclusie: Je loopschoen zal langer meegaan.

Dat het risico op blessures gevoelig afneemt door af te wisselen in loopschoenen, is een derde pluspunt. Studies tonen zelfs een daling van 40% aan. Dit valt te verklaren doordat elke loopschoen je lichaam op een net iets andere manier belast. Je zet niet meer continu dezelfde spieren en gewrichten onder druk, waardoor ze minder gaan tegenstribbelen.

Laat je adviseren in je zoektocht naar een extra paar

Zie jij net als ons de voordelen in van een extra paar loopschoenen? Ga dan zeker langs bij loopspeciaalzaak Runners’ lab en laat je bijstaan in je zoektocht naar een geschikt tweede paar. Of neem een kijkje op hun webshop.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?