Waarom de mijnterrils van Limburg een uniek en perfect trainingsparcours vormen

Ruim 30 jaar geleden waren het niet meer dan afstotende afvalbergen, vandaag zijn de mijnterrils van Limburg omgetoverd tot een paradijs. Voor natuurliefhebbers, maar ook voor lopers. RunningBE ging met twee experts op sportieve ontdekkingstocht door het decor van de Keytrade Bank Mijnentocht. “Een mooier uitzicht ga je in België als loper niet snel vinden.”

Met 11 zijn ze, de mijnterrils van Limburg. De hoogste, in het Thor Park in Genk, steekt slechts 165 meter boven de zeespiegel uit, maar in het overwegend vlakke landschap domineren de terrils als majestueuze bergen de omgeving. Een beetje zoals de Tafelberg in Zuid-Afrika of Ayers Rock in Australië, maar dan in ’t klein. Voor het ontstaan van de terrils duiken we even de geschiedenis in, vermits de mijnbouw een grote en onuitwisbare stempel op Limburg heeft gedrukt. Economisch en cultureel, maar dus ook geografisch. Na de ontdekking van steenkool in het begin van de 20ste eeuw zakten arbeiders uit heel Europa af naar België om als mijnwerker aan de slag te gaan. Het gesteente dat vrijkwam bij de steenkoolontginning werd gedumpt als afval. Na de sluiting van de mijnen – in 1992 was de steenkoolmijn van Heusden-Zolder de laatste waar de productie werd stopgezet – werden de afvalbergen gestabiliseerd, ingezaaid met gras- en kruidenzaad en overgelaten aan de natuur.

Het resultaat is een uniek en betoverend heuvellandschap. Het mijngesteente heeft plaatsgemaakt voor een prachtig stuk natuur: bossen, bloemen en insecten zorgen voor nieuw leven. Zwoegende arbeiders zijn vervangen door genietende wandelaars en fietsers op de diverse wandel- en mountainbikepaden. Op de top van de terrils heb je niet alleen een uitzicht over de nabije omgeving, bij helder weer strekt het panorama zich zelfs uit tot de andere voormalige mijnsites in Limburg.

In het novembernummer van RunningBE-magazine vertellen Ine Smans, een 30-jarige Limburgse uit Maasmechelen, die vorig jaar de Mine Heritage Trail uitstippelde en Rik Goris, een 42-jarige ultraloper, die naar naar Limburg trok voor een een zogenaamde ‘basecamping’-uitdaging, meer over de unieke loopomgeving van de mijnterrils. RunningBE is verkrijgbaar in de supermarkt en dagbladhandel. Je kan het novembernummer ook online bestellen of digitaal lezen via Blendle.

Ontdek de mijnterrils tijdens de Keytrade Bank Mijnentocht

Wil je zelf graag de Limburgse mijnterrils bedwingen en het mijnverleden in je opnemen? Op zondag 17 december staat de 3de editie van de Keytrade Bank Mijnentocht op het programma. Deelnemers kunnen kiezen tussen 4 verschillende afstanden. Naast de Beringse lus van 8 km, de 15 km en de 20 km Terril Challenge is er dit jaar voor de lopers een extra afstand van 30 km aan het programma toegevoegd.

De start ligt dit jaar in Heusden-Zolder, de aankomst op de be-MINE site in Beringen. Wie voor de Terril Challenge en de 30 km kiest, zal tussen start en aankomst 3 mijnterrils beklimmen. De tocht is pittig, maar prachtig. Wandelaars starten na de lopers. Op die manier kan iedereen optimaal van zijn of haar sportieve inspanning genieten. Inschrijven voor de Keytrade Bank Mijnentocht kan op www.keytradebankmijnentocht.be

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?