Waar curry al niet goed voor is!

De avond voor een wedstrijd curry eten kan bijdragen tot een betere prestatie. Een portie curry bevordert immers de werking van je bloedvaten.

Het Nederlandse Losse Veter magazine somt in haar wetenschapsrubriek interessante weetjes op. Eén daarvan gaat over curry, dat prestatiebevorderend kan zijn omdat het de werking van je bloedvaten bevordert. Al moet je wel opletten met de pepers, die het risico op maagklachten verhogen.

Curry is een combinatie van verschillende soorten specerijen. Elke curry bevat een unieke samenstelling van onder andere kurkuma (geelwortel), koriander, paprikapoeder en kruidnagel. Onderzoek onder gezonde mannen (tussen de 36 en 54 jaar) laat zien dat een enkele portie curry (180 gram, 500 kcal) de werking van de bloedvaten aanzienlijk verbetert. Een portie zorgt voor een toename in de bloedstroom van maar liefst 5,2%, een uur na de maaltijd. Wordt in de plaats van curry, 200 gram rijst geconsumeerd (ook +- 500 kcal) dan neemt de bloedstroming juist af met gemiddeld 5,8%.

De curry die in het onderzoek gebruikt werrd, bestond uit kruidnagel (0,9 g), koriander (1,8 g), komijn (0,9 g), knoflook (3,6 g), gember (2,7 g), ui (9,0 g), rode peper (0,09 g) en geelwortel (4,5 g). De onderzoekers verwachten dat vooral de curcumine (in geelwortel), eugenol (in kruidnagel) en quercetine in het currymengsel verantwordelijk zijn voor de resultaten. Zowel eugenol als geelwortel staan bekend om hun vaatverwijdende effect.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?