Vulkaan op, vulkaan af

Afgelopen weekend stond met de Transvulcania de eerste manche van de Sky Runner World Series op het programma, goed voor 83 km en 4.500 hoogtemeters. Bekijk de beelden!

Het Canarische eiland La Palma was al voor de vijfde keer gastheer voor de Transvulcania, een van de mooiste maar ook zwaarste trails ter wereld. De utramarathon over 83 km, met liefst 4.415 positieve en 4.110 negatieve hoogtemeters, mocht 1.600 deelnemers verwelkomen, onder wie 20 profs.

Slechts 982 van hen bereikten ook daadwerkelijk de finish. Het parcours ging dan ook over onder andere los vulkaanzand en gestolde lava. Na de start moest er al meteen 20 km geklommen worden, gevolgd door een technische afdaling van 7 km. Daarna was er een klim van 30 km naar de vulkaankrater van Los Muchachos, opnieuw gevolgd door een afdaling van 20 km met verraderlijk steile stukken en waarbij de temperatuur opliep tot wel 40°. De laatste 6 km gingen terug in stijgende lijn.

De Spaanse winnaar Kilian Jornet brak met 6u54:09, goed voor zowat 12 km/u, het parcoursrecord. Onze landgenoot Steven Pauwels finishte erg knap als 24ste in 8u28:54 (10 km/u). Bij de vrouwen ging de zege naar de Zweedse Emelie Forsberg.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?