‘Vrouwen: laat die make-up vallen en ga lopen!’

Haile Gebrselassie was vorig weekend als ambassadeur te gast op de Mumbai Marathon. Hij sprak er over onder andere zijn liefde voor het lopen en gaf ook tips voor recreant-lopers

Gebrselassie loopt nog steeds, maar niet meer met dezelfde intensiteit als vroeger. “Ik heb nu immers een koffieplantage te runnen en stel momenteel 500 mensen te werk”, zei de levende legende in Mumbai. De Ethiopiër zal overigens op 14 april deelnemen aan de halve marathon in Wenen, waar hij in 2011 een parcoursrecord neerzette en vorig jaar een battle of the sexes won van Paula Radcliffe.

Gevraagd of hij zijn liefde voor het lopen kon verklaren, antwoordde Gebreselassie het volgende: “Als je jezelf kan pushen om gedurende vier à vijf maanden te blijven lopen, zal je merken dat het moeilijk is om nog te stoppen. Het wordt een echte verslaving, zoals roken en drinken. Ik weet nog dat ik helemaal zenuwachtig in een vergadering zat, omdat ik eigenlijk wou gaan lopen. Ik zei dat ik even weg moest en zo terug zou zijn. Toen ze me kwamen zoeken, was ik bezig op de loopband in de gym.”

Voor recreanten heeft Gebrselassie de volgende tip: “Je moet de behoefte voelen om te gaan lopen en het dan waar gaan maken. De tijd die je verspilt om je op te kleden om naar het werk te gaan, spendeer die aan het lopen. Vrouwen: laat die make-up vallen en ga lopen!”

De Ethiopiër verklapte ook zijn geheim: discipline! “Dat is het codewoord in alles wat je doet in het leven. Zonder discipline betekenen hard werk en toewijding niets.”

Volgens Gebrselassie wordt de 2 uur-grens in de marathon zeker nog gebroken. “Geen twijfel mogelijk! Zeker als je ziet dat er nog veel progressie gemaakt wordt op vlak van wedstrijdorganisatie, schoenen en trainingsmethodes. Ik voorspel dat het binnen twintig jaar zover is.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?